کمر درد

کمردرد، یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که اغلب افراد با آن درگیر بوده و حداقل یک‌بار در زندگی، آن را تجربه کرده‌اند. درد کمر سن و سال نمی‌شناسد و ممکن است حتی برای افراد زیر بیست سال نیز اتفاق بیفتد، اما اغلب در سنین ۳۰ تا ۵۰ سال رخ می‌دهد. درد در ناحیه کمر علت‌های مختلفی دارد.

گاهی اوقات این درد به دلیل آسیبی که به ستون فقرات و استخوان‌های ناحیه کمر وارد می‌شود، اتفاق می‌افتد. در برخی موارد نیز به دلیل کار و فعالیت زیاد ایجاد می‌شود و فرد در کمر خود احساس ناراحتی می‌کند که در این صورت معمولا با کمی استراحت کمردرد تسکین می‌یابد. در واقع روش درمان این بیماری و راهکاری که برای آن تجویز می‌گردد به شدت درد و آسیب وارد شده به آن بستگی دارد. در این بخش ضمن معرفی علل مختلف کمردرد و علائم آن، روش‌های درمان را نیز بیان می‌کنیم. با ما همراه باشید.

کمر درد حاد و مزمن

کمردرد بر اساس علت ایجاد درد و مدت پایداری آن، به دو دسته حاد و مزمن تقسیم می‌شود. کمردرد حاد کوتاه‌مدت بوده و معمولا بین چند روز تا چند هفته طول می‌کشد. در این جا فرد نیاز به درمان یا داروی خاصی ندارد و تنها با رعایت توصیه‌های پزشک و مراقبت‌های لازم در این زمینه، بهبود می‌یابد. این نوع کمردرد اغلب به دلایلی چون افتادن از بلندی، رگ‌به‌رگ شدن عضلات کمر، کشیدگی یا گرفتگی، چاقی بیش از حد و بارداری خانم‌ها اتفاق بیفتد.

اگر کمردرد مدت طولانی ادامه داشته باشد، به کمردرد مزمن تبدیل می‌شود. این نوع کمردرد در برخی موارد با دارو و مراقبت‌هایی لازم درمان می‌شود، اما گاهی اوقات نیز به درمان‌های جدی‌تری چون عمل جراحی نیاز دارد. کمردرد مزمن به دلایلی چون دیسک‌های بین مهره‌ای، تومور، مشکلات عصبی و … اتفاق می‌افتد و تا مدت‌ها با انسان می‌ماند.

علائم کمر درد

کمردرد، علاوه بر درد در ناحیه کمر، با علائم و نشانه‌های دیگری نیز همراه است که توصیه می‌شود در صورت بروز آن‌ها به پزشک مراجعه نمایید. این علائم عبارتند از:

  • تب
  • کاهش وزن
  • درد در ناحیه کمر زمانی که حتی با استراحت کردن و دراز کشیدن نیز آرام نگیرد.
  • درد در ناحیه کمر تا جایی که باعث بیدار شدن فرد از خواب شود.
  • درد در ناحیه پا زمانی که تا زیر زانو ادامه داشته باشد.
  • آسیب دیدگی ناحیه کمر زمانی که ضربه‌ای به آن وارد شود.
  • بی اختیاری ادرار و مدفوع
  • بی حسی در اطراف اندام‌های تناسلی، دور باسن و مقعد

علاوه بر این، اگر در هر کدام از دسته‌های زیر قرار دارید، در صورت مشاهده درد حتما به پزشک مراجعه نمایید:

  • بیمارانی که چندین ماه به طور مداوم داروهای استروئیدی مصرف می‌کنند.
  • بیماران سرطانی و افرادی که قبلا به این بیماری دچار بوده‌اند.
  • افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند.
  • افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
  • افرادی که زیر ۲۰ سال و بالای ۵۵ سال سن دارند.

دلایل ایجاد کمر درد

کمر انسان، مانند دیگر قسمت‌های بدن، ساختاری پیچیده دارد و شامل اجزای مختلفی چون استخوان‌ها، عضلات، تاندون‌ها، دیسک‌ها و رباط‌ها می‌باشد. این اجزا در کنار هم وظیفه تحرک این بخش و انجام حرکات گوناگون را بر عهده دارند. زمانی که یکی از این اجزا دچار مشکل شود، کل سیستم را درگیر کرده و اختلالاتی را در این قسمت از بدن ایجاد می‌کند. این مشکلات شامل کشیدگی عضلات، کشیدگی رباط‌ها، اسپاسم عضلانی و … می‌باشند که پیامدهای بعدی چون کمردرد را به دنبال دارند.

کمردرد اغلب به دلیل رفتارهایی غیراصولی چون بلند کردن اجسام سنگین، سقوط از بلندی یا حرکت‌های نادرست در حین ورزش و مانند آن، اتفاق می‌افتد که ممکن است آسیب‌های جدی را در ناحیه کمر به همراه داشته باشد. از جمله دلایل ایجاد کمردرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نشستن ناصحیح: اگر به صورت نادرستی بنشینید و این کار را به مدت طولانی تکرار کنید، به مرور زمان دچار کمردرد خواهید شد. این مورد در نوع ایستادن نیز صادق می‌باشد.

بلند کردن اجسام سنگین : یکی از مواردی که معمولا به آن توجه نمی‌شود و آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به ناحیه وارد می‌کند، بلند کردن اجسام سنگین است. بلند کردن اجسام بسیار سنگین، نیاز به توانایی بالا دارد و باید به صورت اصولی انجام شود.

خوابیدن نادرست: وضعیت بدن در هنگام خواب بسیار مهم است. بد خوابیدن باعث ایجاد فشار در ناحیه کمر شده و درد را به دنبال دارد.

انجام فعالیت سنگین: فعالیت سنگین و خارج از توانایی انسان اگر بدون آمادگی قبلی و به صورت ناگهانی انجام شود، به کمر فشار وارد کرده و باعث گرفتگی عضلات و ایجاد درد می‌شود.

ورزش‌های حرفه‌ای: ورزش، یکی از فعالیت‌هایی است که برای سلامتی بدن و شادابی همیشه توصیه شده است. اما باید به یاد داشته باشید که ورزش را متناسب با توانایی خود و تحت‌نظر مربی انجام دهید. حرکات سنگین و بدون آمادگی باعث گرفتگی عضلات و رگ‌به‌رگ شدن کمر شده و حتی می‌تواند آسیب‌های جدی به اعضای حرکتی شما وارد نماید.

سقوط از بلندی: از دیگر مواردی که درد کمر را به دنبال دارد، سقوط از پله، نردبام، چهارپایه و … است. سقوط از بلندی می‌تواند آسیب‌هایی را به استخوان‌ها و اندام حرکتی ناحیه کمر وارد نماید.

شکستگی ستون فقرات

شکستگی ستون فقرات: سقوط از بلندی، تصادف یا حوادثی مانند آن ممکن است باعث شکستگی ستون فقرات شود. این شکستگی باعث آسیب به کمر شده و عدم توانایی در حرکت و درد را به دنبال دارد.

سرطان ستون فقرات: این نوع سرطان از جمله بیماری‌های نادر است که در آقایان بیشتر از خانم‌ها اتفاق می‌افتد. در این حالت، بیمار دچار ضعف عضلانی شده و در ایستادن و راه رفتن ناتوان می‌شود. این ناتوانی اغلب با درد همراه است.

نگه داشتن گوشی تلفن با شانه: برخی از افراد در هنگام تماس، گوشی خود را بین شانه و سر قرار می‌دهند تا بتوانند هم‌زمان با دستشان کار دیگری را نیز انجام دهند. نگه داشتن سر و شانه در این حالت به مدت طولانی، فشار زیادی را به عضلات گردن و پشت وارد می‌کند.

حمل کوله‌پشتی سنگین: حمل طولانی‌مدت کوله‌پشتی سنگین، باعث درد در ناحیه شانه، گردن، پشت و کمر می‌شود.

کفش نامناسب: استفاده از کفش نامناسب و پوشیدن طولانی‌مدت آن‌ها، یکی دیگر از دلایل ابتلا به کمردرد است. بهترین نوع کفش، کفش های صاف هستند که کشش کمتری را به ناحیه پشت بدن وارد می‌کنند.

سیاتیک: سیاتیک بزرگ‌ترین عصب بدن است که از باسن شروع شده و پس از گذشتن از ران و ساق پا، به مچ می‌رسد. هرگونه اختلالی که در  عصب سیاتیک ایجاد شود، مشکلاتی را در ناحیه کمر ایجاد خواهد کرد. در اغلب موارد، سیاتیک به علت پارگی یا بیرون زدگی دیسک کمر ایجاد می‌شود و این اتفاق اغلب در سنین بالا رخ می‌دهد.

تنگی کانال نخاعی: تنگی کانال نخاعی اختلالی است که در صورت افزایش سن رخ می‌دهد. افرادی که دچار این مشکل می‌شوند، پس از مقداری راه رفتن یا ایستادن، در ناحیه باسن، ران و ساق پاهای خود احساس درد می‌کنند.

آرتروز: آرتروز یکی از شایع‌ترین بیماری‌هاست که در انواع مختلف رخ می‌دهد و سالانه میلیون‌ها نفر در سراسر جهان را درگیر می‌کند. این بیماری با از بین بردن غضروف‌های مفصلی در بخش‌های مختلف بدن، حرکت بیمار را دچار مشکل کرده و درد را برای او به همراه دارد.

استرس و اضطراب: افرادی که دارای مشاغل پراسترس هستند یا به دلایل دیگر دچار اختلالات روحی و روانی می‌شوند، در معرض کمردرد قرار دارند. در واقع، عصبی شدن باعث بروز اسپاسم عضلانی و درد در ناحیه کمر خواهد شد.

اضافه وزن: افرادی که چاق هستند نیز در خطر ابتلا به کمردرد قرار دارند.

درمان کمر درد

روش های درمان کمردرد

زمانی که فرد دردی را در ناحیه کمر خود احساس می‌کند باید به پزشک مراجعه نماید. پزشک با بررسی سابقه پزشکی، معاینه، انجام آزمایشات، عکس‌برداری و … علت درد را تشخیص داده و درمان لازم را برای بیمار انجام می‌دهد.

اگر کمردرد حاد باشد، نیاز به انجام عمل جراحی ندارد و با روش‌های ساده‌تری چون  نرمش و حرکات ورزشی ملایم، دارو یا جلسات فیزیوتراپی، درمان می‌شود. در این بخش برخی از درمان‌هایی که پزشکان برای تسکین و بهبود درد  به بیماران توصیه می‌کنند را معرفی می‌کنیم.

کمپرس‌های گرم یا سرد: یکی از پیشنهاداتی که در هنگام کمردرد با آن مواجه می‎شوید، استفاده از کمپرس‌های گرم یا سرد می‌باشد. کمپرس درد را کاهش می‌دهد و به حرکت بیمار کمک می‌کند.

ماساژ: یکی از بهترین نوع درمان‌ها برای  کاهش درد کمر، ماساژ است که اغلب به بیماران توصیه می‌شود.

ورزش و انجام حرکات کششی: بسیاری از افراد فکر می‌کنند زمانی که کمردرد دارند، باید استراحت کنند و هیچ فعالیتی را انجام ندهند. اما این‌طور نیست! در اغلب موارد برای این‌که زودتر بهبود پیدا کنید، بهترین کار ورزش و انجام حرکات کششی است. پزشکان در این مواقع لیستی از حرکات ورزشی را در اختیار بیماران قرار می‌دهند و از آن‌ها می‌خواهند روزانه زمانی را به انجام این حرکات اختصاص دهند. دقت داشته باشید که ورزش را به صورت خودسرانه انجام ندهید و حتما قبل از شروع با پزشک خود مشورت نمایید.

فیزیوتراپی: درمان دیگری که قبل از تجویز دارو توصیه می‌گردد، فیزیوتراپی است. فیزیوتراپی به تقویت عضلات، بهبود حرکت و انعطاف‌پذیری آن‌ها کمک کرده و با صحیح قرار دادن بدن در وضعیت‌های مختلف، باعث کاهش درد کمر می‌شود.

دارو: اگر راهکارهای معرفی شده تا این‌جا، در کاهش درد کمر تاثیری نداشته باشد، پزشک از دارو برای تسکین استفاده می‌کند. این داروها شامل انواع قرص‌های مسکن، داروهای شل‌کننده عضلات، انواع پمادها و روغن‌ها و داروهای تزریقی هستند. دقت داشته باشید قبل از مصرف داروهایی که بدون نسخه از داروخانه تهیه می‌کنید حتما با پزشک خود مشورت نمایید. ممکن است این داروها برای شما مناسب نبوده و مشکلاتی را ایجاد کنند. خانم‌های باردار توجه داشته باشند که در دوران بارداری مصرف دارو می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

بی‌تحرک بودن بدن و استراحت: در اغلب موارد پزشکان استراحت مطلق و دراز کشیدن را برای بیماران کمردرد تجویز نمی‌کنند و توصیه آن ها بیشتر بر روی انجام ورزش‌های سبک و کششی است. این تجویز بستگی به نوع کمردرد و تشخیص پزشک دارد. در برخی مواقع نیاز است تا فرد بیمار به طور کامل استراحت کرده و از هرگونه تحرک در ناحیه کمر پیشگیری نماید. برای این کار معمولا از بریس‌ استفاده می‌شود که وظیفه بی‌تحرکی، پوسچر و محافظت از ستون فقرات را برعهده دارد. پوسچر به نحوه‌ قرارگرفتن ستون فقرات در حالت ایستاده گفته می‌شود. بریس‌ این کار با در نظر گرفتن انحنای طبیعی بدن  و طراز ستون فقرات انجام داده و ضمن اصلاح اختلالات ایجادشده، باعث بهبود پوسچر طبیعی می‌شود.

جراحی: در صورتی که آسیب وارد شده به کمر بسیار جدی باشد و روش‎های عنوان شده تاثیر بر کاهش میزان درد و بهبود نداشته باشند، عمل جراحی کمر پیشنهاد می‌شود. البته ذکر این نکته لازم است که عمل جراحی در تمامی موارد موفقیت‌آمیز نیست و ممکن است نتیجه مثبتی برای بیمار نداشته باشد. از این رو به عنوان آخرین راهکار توصیه می‌گردد.

معمولا وقتی دچار درد شانه می‌شویم، از روش‌های خانگی درد را تسکین می‌کنیم؛ اما گاهی وضعیت وخیم‌تر می‌شود و شانه درد با استفاده از این‎گونه روش‌ها، مانند ماساژ یا استفاده از کیسه آب یخ نه تنها تسکین نمی‌یابد، بلکه بیش از چند روز و گاهی تا چند هفته طول می‌کشد. این وضعیت اصلا مطلوب نیست و حتما باید به متخصص ارتوپدی برای بررسی وضعیت مراجعه کنید.

شانه درد در اکثر موارد طبیعی است و فرد در پایان روز بعد از آنکه فعالیت‌های زیادی انجام داد، دچار خستگی و درد در ناحیه شانه می‌شود. بعضی از دردهای شانه به صورت مزمن هستند و حتی وقتی فرد فعالیت خاصی انجام نداده است، به آن‌ها دچار می‌شود.

علت درد شانه چیست؟

علت درد شانه می‌تواند پارگی یا کشیدگی تاندون باشد

احساس درد در شانه می‌تواند موقت یا دائمی باشد؛ همچنین فرد در هر بار احساس درد، ممکن است که شدت آن را کم یا زیاد حس کند. به هر حال درد غیرعادی و طولانی در شانه می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برای اینکه از تمام علت‌های دردهای شانه و روش‎های درمان آن اطلاع یابید، در ادامه با ما همراه باشید. احساس درد در قسمت شانه گاهی ممکن است به دلیل کشیدگی تاندون‌ها باشد. اگر نمی‌دانید که تاندون چیست و چه کاری در بدن انجام می‌دهد، نگران نباشید. در همین مطلب این موضوع را برای شما توضیح می‌دهیم.

تاندون چیست و چه عواملی بر روی کشیدگی آن تاثیر می‌گذارند؟

تاندون نوعی بافت خیلی محکم است که وظیفه دارد عضلات بدن را به استخوان‌ها متصل کند. با اینکه تاندون بافت بسیار محکمی است، با این حال در اثر فعالیت‌‎های زیاد و بیش از حد، دچار آسیب خواهد شد. آسیب دیدگی تاندون هم تبعاتی را به دنبال دارد. وقتی تاندون آسیب دیده باشد، فرد در انجام حرکات خود، دچار اختلال می‌شود و همیشه درد شانه را حس می‌کند.

یکی از عواملی که روی کشیدگی تاندون تاثیر دارد، افزایش سن افراد است. همچنین کسانی که به صورت مرتب کارهای تکراری انجام می‌دهند، بیشتر دچار کشیدگی یا پارگی تاندون می‌شوند. سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که اگر علت شانه دردهای ما بافت تاندون بود، چه باید کرد؟ در اکثر موارد با استراحت کردن این موضوع حل می‌شود.

در مواردی که وضعیت وخیم باشد و تاندون پاره شده است، بیمار به پزشک مراجعه می‌کند و پزشک با توجه به وضعیت او، داروی مناسب را تجویز می‌کند یا اینکه او را پیش یک فیزیوتراپ برای انجام تمرین‌های شانه می‌فرستد. با اینکه کشیدگی تاندون به علت حرکات تکراری اتفاق می‌افتد، اما گاهی یک ضربه ناگهانی هم می‌تواند تاندون فرد را پاره کند.

پارگی تاندون و شانه درد

همان‌طور که اشاره کردیم، افراد مسن بیشتر دچار پارگی تاندون شانه می‌شوند؛ اما به غیر از این دسته افراد، ورزشکاران نسبت به سایر افراد جامعه بیشتر در معرض کشیدگی یا پارگی تاندون هستند.؛ چون ورزشکاران به صورت مرتب فعالیت‌های تکراری انجام می‌دهند و گاهی بیش از حد به شانه‌هایشان فشار می‌آورند.

بنابراین اگر ورزشکار هستید، در حین انجام فعالیت‌های ورزشی باید نکات تمرین و نحوه درست انجام دادن آن‌ها را رعایت کنید. تاندون تنها یکی از دلایل درد در ناحیه شانه است. در بعضی موارد بورسیت هم می‌تواند دلیل درد در شانه باشد.

هر آن‌چه باید درباره بورسیت و شانه درد باید بدانید

بعضی مواقع دلیل اصلی شانه دردها، بورسیت است. علت بروز بورسیت به التهاب بورس‎های شانه برمی‌گردد؛ بنابراین اگر درد در ناحیه شانه‌ها شما را اذیت کرد، سریعا فکر نکنید که ممکن است تاندون شما پاره یا کشیده شده باشد. علت می‌تواند به وجود آمدن التهاب در کیسه‌های کوچکی باشد که بین استخوان و تاندون قرار گرفته‌اند. این کیسه‌های کوچک دارای مایع هستند و شکلی شبیه به بالش دارند.

بورسیت

اگر سنتان زیر 40 سال است و شانه‌هایتان درد دارند، احتمالا علت نمی‎تواند بورسیت باشد؛ چون بورسیت بیشتر در افراد بالای 40 سال اتفاق می‌افتد. به هر دلیلی ممکن است که این کیسه‌های کوچک پر از مایع، ملتهب شوند و برای شخص مشکل ایجاد کنند. با این‌که بورسیت در سایر نقاط بدن مانند آرنج هم ممکن است رخ دهد، ولی غالبا بورس‌های شانه دچار التهاب می‌شوند. درد گرفتن شانه‌ها به علت بورسیت، گاهی حرکت کردن شانه‌ها را دچار مشکل می‌کند و به عبارت دیگر شانه‌ها سفت و متورم می‌شوند.

در اغلب موارد فرد با استراحت کافی و فشار نیاوردن به شانه‌ها، میتواند بورسیت خود را درمان کند. اگر درد آرام نگرفت و همچنان آزار دهنده بود، حتما به پزشک مراجعه کنید تا به صورت عملی و با استفاده از داروی مناسب التهاب و درد شانه‌هایتان را از بین ببرد. گاهی پزشک به جای تجویز داروی خوراکی، از داروی تزریقی استفاده می‌کند. در بعضی از موارد هم عمل جراحی برای درمان بورسیت بهترین راهکار است که این اتفاق خیلی به ندرت رخ می‌دهد.

درد در شانه می‌تواند به علت پارگی روتاتور کاف باشد

کسانی که در سنین میان‌سالی هستند یا ورزشکارانی که مکررا فعالیت‌های تکراری انجام می‌دهند، بیشتر در معرض پارگی روتاتور کاف قرار می‌گیرند. در بعضی از موارد وارد شدن ضربه سنگین به شانه‌ها باعث پارگی روتاتور کاف می‌شود و فرد تا چندین ماه درگیر درد شانه می‌شود. گاهی هم ضربه به صورت ناگهانی نیست و به مرور زمان بر اثر وارد شدن ضربات کوچک به شانه، روتاتور کاف پاره می‌شود.

شاید از خودتان بپرسید که منظور از ضربات مکرر و کوچک به شانه چیست و چطور بر شانه‌ها اثر دارند؟ وقتی که ندانید چطور باید با اندام‌های فوقاتی خود کار کنید و همیشه از شیوه‌های نادرست حرکتی استفاده کنید، ضربات کوچکی به شانه وارد می‌شوند و در نهایت می‌بینید بعد از مدتی روتاتور کاف شما پاره شده است. بعضی‌ها می‌پرسند که ورزشکاران که بدن سالمی باید داشته باشند، چرا باید روتاتور کاف آن‌ها پاره شود.

ورزشکارانی که در رشته‌های تنیس، بیس‌بال، پارو زدن، وزنه‌برداری و غیره فعالیت دارند، همیشه برای انجام دادن حرکات ورزشی، دست‌هایشان را به سمت بالا می‌برند و اگر اصول درست کار کردن با این اندام‌ها را رعایت نکنند، فشار زیادی به روتاتور کاف آن‌ها وارد می‌شود.

پارگی روتاتور کاف

برای درمان پارگی روتاتور کاف از چه روش‌هایی استفاده می‌شود؟

بعد از اینکه بیمار به پزشک ارتوپد برای مشکل پارگی روتاتور کاف مراجعه کرد، در مرحله اول پزشک از او درباره نشانه‌های درد سوال می‌کند و همچنین از او می‌خواهد تا محل درد را نشان دهد. هر چه بیمار زودتر به پزشک مراجعه کند، درمان برای او موثرتر خواهد بود. اگر پزشک نیاز به بررسی‌های بیشتری درباره وضعیت بیمار داشته باشد از او می‌خواهد که برخی از آزمایش‌ها مانند MRI، سونوگرافی، اشعه ایکس و غیره انجام دهد.

یکی از رایج ترین روش‌های درمان پارگی روتاتور کاف برای بیمارانی که زودتر به پزشک مراجعه می‌کنند، فیزیوتراپی است. اگر بیماری در مراحل اولیه خود باشد، فیزیوتراپی بسیار موثر و جوابگو است. برای مواردی که وضعیت بیمار وخیم باشد، پزشک از روش جراحی برای درمان بیماری استفاده می‌کند.

شانه یخ زده

درباره شانه یخ زده چه می‌دانید؟

شانه یخ‌زده به یکباره و ناگهانی رخ نمی‌دهد؛ بلکه به تدریج و بعد از گذشت مدتی فرد حس می‌کند که شانه‌هایش سفت شده‌اند و حس درد او را آزار می‌دهد. درد شانه در شانه یخ‌زده 3 حالت دارد. حالت اول به این صورت است که فرد دامنه حرکتی محدودی برای شانه‌ها دارد و اگر بخواهد بیشتر از حد مشخصی شانه‌ها را حرکت دهد، شانه‌هایش درد می‌گیرند. در حالت دوم، مفصل شانه در هنگام حرکت، سفت است و درد دارد. حالت سوم هم به این صورت است که شانه فرد به آرامی شروع به بازگشت به حالت عادی می‌کند.

اگر کسی به شانه یخ‌زده مبتلا شود، شب‌ها بیشتر احساس درد دارد. چون وقتی روی شانه آسیب دیده می‌خوابد، فشار بیشتری روی آن وارد می‌شود و درد آن هم طبیعتا بیشتر می‌شود. شانه یخ‌زده در زنان بیشتر از مردان شایع است و معمولا افراد بالای 40 سال به این نوع درد دچار می‌شوند. همچنین اگر کسی تصادف کند یا دستش شکسته شود هم به چنین حالتی دچار می‌شود. به طور کلی شانه یخ‌زده خود به خود بر اثر گذشت 12 تا 18 ماه با رعایت اصول درست حرکتی شانه و دست، خوب می‌شود.

برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی شانه یخ‌زده و کاهش درد آن، بهتر است به فیزیوتراپ مراجعه کنید تا با انجام دادن تمرین‌های مناسب از شر درد و محدودیت حرکتی شانه یخ‌زده خلاص شوید. یکی دیگر از گزینه‌های درمان شانه یخ زده تزریق داروی کورتیکواستروئید است. در بعضی موارد هم از گزینه عمل جراحی استفاده می‌شود.

چطور خودمان درد شانه را درمان کنیم؟

درمان درد شانه بدون مراجعه به پزشک هم امکان‌پذیر است؛ اما در مواقعی که درد خیلی حاد و شدید است، باید حتما جهت اطمینان از وضعیت سلامتی شانه‌ها، از یک پزشک متخصص وقت بگیرید تا شما را معاینه کند. به هر حال اگر می‌خواهید خودتان درد شانه‌ها را درمان کنید باید از راهکارهایی که در این مطلب به شما معرفی می‌کنیم، استفاده کنید. درضمن فراموش نکنید که این کارها باید به مدت 2 هفته به صورت مرتب انجام شوند تا نتیجه مطلوب خود را بگیرید.

هنگامی که دچار درد شانه شدید، فعالیت‌های خود را ادامه دهید، اما به آرامی! تمرینات و ورزش‌های مخصوص شانه را به مدت چند هفته به صورت روزانه انجام دهید تا درد در شانه‌ها از بین برود. برای انجام دادن تمرینات حتما سعی کنید که اصول را درست رعایت کنید. یکی از تمرین‌های خوب شانه این است که صاف بایستید و خیلی آرام شانه‌ها را به عقب برگردانید.

اگر دوست دارید که از شر درد شانه خلاص شوید، همیشه سعی کنید در هنگام نشستن، از بالش برای تکیه کردن استفاده کنید. همچنین یک بالشتک کوچک را رو پاهایتان قرار دهید تا تکیه‌گاهی برای بازوهایتان باشد. همیشه سعی کنید به طور صحیح بنشینید تا به مرور شانه درد از بین برود. در صورت نیاز می‌توانید از مسکن‌های مفید استفاده کنید یا اینکه برای تسکین درد، کیسه آب سرد یا گرم را روی شانه خود قرار دهید.

گذاشتن کیسه آب گرم بر روی شانه

آیا نبایدهای درد شانه را می‌شناسید؟

بسیاری از افراد به غلط تصور می‌کنند که اگر شانه‌ها درد گرفتند، باید حرکت را متوقف کنند و دیگر هیچ فعالیتی انجام دهند. این تصور کاملا غلط و نادرست است. بهتر است که فعالیت‌های خود را تعطیل نکنید؛ چون این کار درد را بدتر خواهد کرد. هنگامی که درد شانه‌ زیاد می‌شود یا شانه‌هایتان شروع به درد گرفتند، تنها فعالیت‌های سنگین و مضر را قطع کنید و برای انجام دادن سایر کارها مانعی برای شما وجود ندارد.

برای مثال از وسایل ورزشی سنگین استفاده نکنید یا اینکه در باشگاه فعالیت‌هایی را انجام ندهید که باعث فشار آمدن به شانه‌های شما شوند. یکی از بدترین کارهایی یک فرد می‌تواند انجام دهد و باعث شود تا به شانه‌هایش فشار بیشتر وارد شود این است که در هنگام نشستن خم می‌شود یا این‌که گردنش را به جلو می‌آورد. بعد از اینکه چندین بار چنین حرکاتی را تکرار کردید، مطمئن باشید که درد را در شانه‌هایتان حس خواهید کرد. حتی وقتی نشسته‌اید، شانه‌هایتان را خیلی بالا نیاورید. رعایت این نکات به ویژه برای شاغلین لازم و ضروری است.

چه داروهایی برای درد شانه مناسب هستند؟

وقتی که کسی شانه‌هایش درد گرفته باشند، با مراجعه به داروخانه و تهیه یک داروی بدون نسخه می‌تواند خیلی زود درد خود را درمان کند. بعضی داروها تزریقی هستند. بعضی هم به صورت کپسول‌های مسکن در داروخانه‌ها به فروش می‌رسند. در برخی از موارد استفاده از ژل‌های موضعی کارساز است. خرید کیسه آب گرم یا سرد هم ایده خوبی است.

سوالات متداول

در این بخش قصد داریم تا به بررسی سوالات متداولی بپردازیم که ممکن است برای شما درباره این موضوع به وجود بیایند.

  1. درد شانه چه علتی می‌تواند داشته باشد؟

درد شانه علت‌های متعددی از جمله افزایش سن، رعایت نکردن اصول حرکت در ورزشکاران و بیماری عضلانی مانند کشیدگی یا پارگی تاندون باشد.

  1. شانه درد بیشتر در چه رده سنی اتفاق می‌افتد؟

بیشتر افراد با افزایش سن دچار چنین عارضه‌ای می‌شوند.

  1. برای درمان درد شانه از چه داروهایی استفاده می‌شود؟

به منظور درمان شانه درد باید از داروهای تزریقی، خوراکی و موضعی استفاده کرد.

کلام آخر

درد شانه را هر کسی ممکن است تجربه کند. شانه درد یکی از شایع ترین دردهای عضلانی است که با بالا رفتن سن افراد احتمال ظهور آن بیشتر می‌شود. دلیل درد گرفتن شانه‌ها علت‌های متعددی دارد که در این مطلب به آن‌ها اشاره کردیم، ولی عمده‌ترین افرادی که به چنین دردهایی مبتلا می‌شوند، افرادی هستند که یا مسن هستند یا اصول نشستن و حرکت را درست رعایت نمی‌کنند یا این‌که ورزشکاری هستند که فعالیت‌های ورزشی خود را به درستی انجام نمی‌دهند.

علت هر چه که باشد، درد در ناحیه شانه‌ واقعا اذیت کننده است و فرد را از انجام بسیاری از کارها محروم می‌کند که بهتر است برای درمان از بهترین جراح شانه وقت بگیرند تا علت را پیدا کند و بهترین روش درمان را برای بیمار به کار ببرد.

انواع سردرد[ویرایش]

سردرد به دو دستهٔ اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود. سردردهای اولیه عبارتند از: «میگرن»، سردرد خوشه‌ای و سردرد مزمن روزانه. سردردهای ثانویه علل و پاتولوژیهای متعددی دارند. بخش بزرگی از سردردها عصبی‌اند، حدود ۹۸ درصدشان خوش‌خیم و قابل بهبودند و یک تا دو درصد از سردردها نیز به دلیل «تومور مغزی» یا ضایعه مغزی رخ می‌دهند.

سردردهای شایع[ویرایش]

میگرن[ویرایش]

میگرن معمولاً با تپش‌های منظم و شدید در یکی از نواحی سر همراه است و علائمی همانند تهوع، استفراغ، حساسیت شدید به نور و صدا دارد.

مقالهٔ اصلی: میگرن

یکی از شایعترین انواع سردرد است، عمدتاً به تدریج شروع می‌شود، معمولاً یک طرفه است و ۴ تا ۷۲ ساعت طول می‌کشد. طی میگرن شخص به‌طور غیرعادی احساس خستگی و کسالت می‌کند. سپس حالت تهوع، استفراغ، اختلالات بینایی و اغلب بیزاری از نور دارد.

سردرد تنشی یا هیجانی[ویرایش]

شایعترین نوع سردرد است، خطرناک نیست، اما مکرراً رخ می‌دهد. سردرد تنشی شایعترین نوع سردرد است و اغلب در اثر استرس و فشارهای عاطفی و عصبی ایجاد می‌شود. بیشتر بالغین این نوع سردرد را تجربه کرده‌اند. علت آن انقباض عضلات کاسه سر، گردن، شانه و صورت است و مهم‌ترین دلیل هم هیجانات عصبی است. درد معمولاً در شقیقه‌ها، پیشانی و مواردی پشت سر وجود دارد، درد اغلب به گونه ای است که بیمار احساس می‌کند، فشاری از بیرون سر به آن وارد می‌شود، درست مانند آن که سر درمیان گیره ای قرار دارد. بیمار ممکن است تهوع پیدا کند، اما به استفراغ دچار نمی‌شود. این درد می‌تواند ۳۰ دقیقه تا ۷ روز ادامه داشته باشد. سردردهای تنشی اگر با استفراغ و تب، تاری دید، اختلال در تکلم، سستی دست و پاها، کاهش هوشیاری، حملات شدید و ضعف عمومی همراه باشند، باید جدی گرفته شود و حتماً به پزشک مراجعه شود.

سردرد مربوط به سینوس‌ها[ویرایش]

نوعی سردرد خفیف تا متوسط است که عموماً در صورت، پل بینی، یا در گونه‌ها احساس می‌شود و ممکن است همراه با احتقان بینی یا آبریزش از بینی باشد. در همهٔ سنین افراد را گرفتار می‌کند و به نظر می‌رسد که افرادی که آلرژی دارند، مستعدترند. این سردرد ممکن است ساعت‌ها طول بکشد و اغلب سردردی فصلی است. این سردرد اغلب در ناحیه پیشانی متمرکز می‌شود. این دردها با حرکت سر و دراز کشیدن تشدید می‌شود و پس از بیدار شدن از خواب به حداکثر شدت خود می‌رسد. این سردردها با درمان التهاب یا عفونت سینوس‌ها مرتفع می‌شوند.

سردرد مختلط[ویرایش]

در موارد نادر، برخی از انواع سردرد وجود دارند که محققان معتقدند سردردهای مختلطند و علائمی ما بین سردرد تنشی و میگرن دارند. چنین مواردی وقتی رخ می‌دهند که علائم و درمان این دو سردرد در برخی از افراد به خوبی قابل افتراق نیست. برای مثال سردرد تنشی‌ای که بسیار شدید باشد و درد تیز و ضربان داری داشته باشد بسیار شبیه به سردرد میگرنی است. به علاوه هنگامی‌ که سردرد میگرنی متناوباً روی دهد، درد آن شبیه به سردرد تنشی احساس خواهد شد.

سردرد خوشه‌ای[ویرایش]

این نوع سردرد شدیدترین درد را به همراه دارد. معمولاً، درد هر روز در یک ساعت معین بروز می‌کند و ممکن است روزها، هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول بکشد. در هنگام شروع حمله، دردی شدید و کشنده در یک طرف سر احساس می‌شود و ممکن است آبریزش بینی و چشم از همان طرف سر آغاز شود.

علائم شایع سردرد خوشه‌ای[ویرایش]

  • درد شدید و آزار دهنده که معمولاً در داخل یا اطراف یک چشم متمرکز شده‌است، اما ممکن است به سایر قسمت‌های سر، صورت، گردن و شانه‌ها نیز کشیده شود.
  • سردرد یک طرفه
  • بیقراری و تشویش
  • ریزش شدید اشک
  • قرمزی چشم
  • گرفتگی یا آبریزش بینی در یک طرف سر
  • عرق شدید در پیشانی یا صورت
  • رنگ‌پریدگی یا برافروختگی صورت
  • ورم اطراف چشم در یک طرف سر
  • افتادگی پلک 

ویژگی‌های سردرد خوشه ای[ویرایش]

دوره خوشه ای معمولاً از شش تا ۱۲ هفته طول می‌کشد. تاریخ شروع و مدت هر دوره خوشه ای ممکن است از دوره ای به دوره دیگر متفاوت باشد

  • سردرد معمولاً در هر روز، گاهی چند بار در روز اتفاق می‌افتد.
  • یک حمله تنها می‌تواند از ۱۵ دقیقه تا سه ساعت طول بکشد.
  • حملات اغلب در هر زمان یک بار اتفاق می‌افتد.
  • بیشتر حملات در شب اتفاق می‌افتد، معمولاً یک تا دو ساعت پس از رفتن به رختخواب.
  • درد به‌طور ناگهانی به پایان می‌رسد، به شدت کاهش می‌یابد.

سردرد ناشی از مننژیت یا عفونت[ویرایش]

درد در این بیماران به صورت فشرده‌است و تمام سر را فرا می‌گیرد، با استراحت کاهش می‌یابد و با حرکت بدنی تشدید می‌شود. وجود علایمی چون تب و سفتی گردن به تشخیص این نوع سردرد کمک می‌کند.

سردرد به علت تومور مغزی[ویرایش]

سردرد به علت تومور مغزی معمولاً متناوب و در اوایل صبح شدیدتر است و بیشتر ماهیت حمله‌ای دارد. با حرکت سر، بلند کردن بار، عطسه و به ویژه سرفه تشدید می‌شود. معمولاً سردرد همراه با اختلالات خواب همراه است و گاهی بیمار به علت سردرد از خواب بیدار می‌شود.

سردرد به علت فشار خون بالا[ویرایش]

سردرد در این بیماران، معمولاً زمانی آغاز می‌شود که فشار خون به حدود ۲۰ بر روی ۱۲ رسیده باشد. این نوع سردرد غالباً در ناحیه پس سر است و با درمان فشار خون در اکثر موارد از بین می‌رود.

سردرد ناشی از بیماری‌های چشمی[ویرایش]

[عیوب انکساری چشم]، سبب پیدایش سردردهای مکرر در ناحیه پیشانی به خصوص هنگام مطالعه یا تماشای تلویزیون می‌شود.

سردرد ناشی از عفونت دندان[ویرایش]

سردرد ناشی از عفونت دندان نیز از ناحیه صورت شروع و به تدریج به تمام سر منتشر می‌شود و با درمان عفونت دندانی، درد از بین می‌رود.

سردرد آلرژیک[ویرایش]

سردرد آلرژیک نیز نوع دیگر سردرد است که بر اثر تماس فرد با ماده حساسیت زا ایجاد می‌شود. معمولاً همراه با این نوع سردرد، سایر علایم حساسیت مثل گرفتگی بینی، آبریزش بینی، سرفه، عطسه و گاهی اسهال دیده می‌شود و کنترل حساسیت معمولاً به کنترل سردرد منجر می‌شود.

سردرد رعدآسا[ویرایش]

بعضی از سردردها به‌طور ناگهانی پدید می‌آیند که به آن سردردهای رعدآسا گفته می‌شود و ممکن است عوامل خطرناکی مانند پارگی آنوریسم مغزی، تومور مغزی، خونریزی مغزی یا سکته هموراژیک، ترومیوز سینوس وریدی یا انسداد سینوس‌های وریدی به وسیله لخته خون موجب بروز این نوع از سردرد شود. این نوع سردردها شدید است و ممکن است بیمار دچار ضعف شدید، فلج، کاهش سطح هوشیاری حتی کما و گاهی موجب مرگ بیمار نیز شود.[۱][۲]

اگر دچار سردرد شدیدی شدید که تا کنون آن را تجربه نکرده‌اید یا سردرد شما به سمت بدتر شدن پیش می‌رود، تا کنون تجربه ای مشابه آن نداشتید یا همراه با تهوع، از دست دادن هوشیاری، استفراغ، گیجی یا همراه با از دست دادن تعادل شدید زنگ خطر برایتان روشن شده‌است، در این موارد سریع با اورژانس تماس بگیرید.

سردرد التهابی[ویرایش]

سردرد التهابی (Inflammatory headaches) – این نوع سردردها نشانه سایر اختلالات بوده همچون عفونت سینوسی، مننژیت یا سکته مغزی رخ می‌دهد.

سردردهای پارازیتی[ویرایش]

به باور «نبوی»، مدیر بالینی مرکز تحقیقات مغز و اعصاب و علوم شناختی پژوهشگاه رویان کشور ایران، پارازیت‌ها نیز موجب سردرد و مشکلات مغزی می‌شوند:[۳]

پارازیت‌ها امواج ماکرو ویو هستند که باعث گرم شدن سلول و تغییرات در بافت ژنتیکی و محتوای پروتئینی سلول‌ها می‌شوند و می‌توانند آسیب‌های فراوانی به همراه داشته باشد ولی اینکه به صورت دقیق در چه مدت زمانی این امواج با چه شدتی آسیب ایجاد می‌کنند، به دلیل نبود مطالعات جدی روی انسان، مشخص نیست ولی در آزمایش‌های حیوانی نتایج بدست آمده نشان می‌دهد که این امواج شامل اختلالات عملکرد مغز، عدم تعادل، نبود تمرکز و سرگیجه می‌شوند.

سردرد ناشی از سوء مصرف داروی مسکن (MOH)[ویرایش]

این نوع از سردرد ناشی از مصرف بی‌رویه داروهای مسکن و در امتداد سردردهای مزمن مانند میگرن مزمن ایجاد می‌شود. مصرف بیش از ۱۵ روز در ماه از داروهای مسکن خانواده تریپتان‌ها یا ارگوتامین‌ها می‌تواند موجب ایجاد این نوع از سردردها شود. سردردهای ناشی از سوء مصرف داروی مسکن شباهت زیادی به سردردهای میگرنی داشته و بسیاری از مبتلایان به میگرن با ابتلا به این نوع از سردرد علی‌رغم درک افزایش شدت و تعداد سردردهای ماهانه خود، متوجه ابتلای خود به نوع جدید سردرد نیستند. این نوع از سردرد با کاهش تدریجی دارو و جایگزینی دارو با داروهای مسکن کم خطر یا روش‌های درمانی مکمل قابل درمان است.[۴]

دلایل گردن درد چیست و درمان گردن درد به چه شکل است؟

۴۱

آنچه در این مقاله می‌خوانید

گردن درد به ناراحتی یا دردی گفته می‌شود که در ناحیه گردن، شانه و بازو تجربه می‌شود. شدت آن می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر بوده و ماهیت حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (بلند مدت) داشته باشد. درد گردن با دارو درمانی و روش‌های خانگی درمان می‌شود اما در موارد شدید بهتر است به متخصص مراجعه کنید.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

دلایل گردن درد چیست و درمان گردن درد به چه شکل است؟

فهرست مطالب

علت گردن درد چیست؟ از نظر آناتومیک، گردن از ستون مهره­‌ها که از جمجه تا تنه ادامه دارد، تشکیل شده‌است. استخوان‌ها، رباط­‌ها و ماهیچه‌های گردن، سر را حمایت می‌کنند و آن را قادر به حرکت می­‌کنند. هرگونه اختلال، التهاب یا آسیب می‌تواند باعث درد یا سفتی گردن شود.

بسیاری از افراد درد یا سفتی گردن را گهگاه احساس می­‌کنند. در بسیاری از موارد، گردن درد به‌علت حالت بدنی بد یا استفاده‌ی زیاد از گردن است. گاهی گردن درد به علت آسیب در اثر افتادن، ورزش یا جابه‌جایی مهره­‌ها است.

برای تشخیص و درمان گردن درد باید دکتر ارتوپد مراجعه کنید. گاهی ممکن است که دکتر ارتوپد، در روند درمان، شما را به دکتر فیزیوتراپی ارجاع دهد. در دکترتو علاوه‌بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

گردن درد چیست؟

درد شدید مهره‌های گردن که گاهی به شانه و دست چپ و راست کشیده می‌شود را گردن درد می‌گویند. گردن درد می‌تواند شدید یا خفیف باشد. همچنین ممکن است این درد تیرکشنده، گنگ، منتشر و لوکالیزه باشد. با‌توجه‌به اینکه علل متنوعی می‌توانند موجب گردن درد شوند، علائم بسیار متفاوتی ممکن است همراه با آن وجود داشته‌باشد.

البته علت اصلی که فشار یا کشیدگی عضله به علت حالت نامناسب طولانی‌مدت بدن و یا خوابیدن با حالت نامناسب است، معمولا به‌تنهایی دیده‌می‌شود. موارد زیر در شرایط اورژانسی رخ می‌دهند:

  • درد در چانه
  • تهوع و استفراغ
  • تب
  • و سردرد
  • بی‌حسی
  • و احساس مورمور شدن در دست‌ها

گردن درد عصبی چیست؟

گاهی برخی از افراد به علت مشکلات عصبی مانند استرس و اضطراب به دردهای بدنی دچار می‌شوند. این دردها، سایکوسوماتیک است و به علت مشکل‌های روانی به‌صورت جسمی خود را نشان می‌دهند. به درد گردن ناشی از مشکلات روانی، گردن درد عصبی می‌گویند.

نشانه‌های گردن درد عصبی شامل درد شقیقه، گرفتگی عضلات شانه و سردرد است و برای درمان گردن درد عصبی می‌توان از قرص‌های تجویزی یا بدون نسخه استفاده کرد.

علائم گردن درد چیست؟

علائم گردن درد می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما شایع‌ترین نشانه‌ها گزارش شده عبارتند از:

  • درد و سفتی: علامت اولیه گردن درد، احساس درد و سفتی خفیف و شدید سر، شانه‌ها، قسمت فوقانی پشت یا بازوها است
  • سردرد: به ویژه سردردهای تنشی که ممکن است ناشی از تنش یا فشار عضلانی در گردن و قسمت فوقانی کمر باشد
  • اسپاسم عضلانی: عضلات گردن به طور غیرارادی منقبض یا منبسط می‌شوند که منجر به شروع ناگهانی درد، حساسیت به لمس و محدودیت حرکتی می‌گردد
  • بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن: نشان‌دهنده تحریک یا فشرده شدن عصب است
  • دشواری یا بلع دردناک: نشان‌دهنده التهاب یا عفونت در گلو یا مری است که باید توسط یک متخصص ارزیابی شود.

آیا شما هم علائم گردن درد را دارید؟

برای تشخیص دقیق همین الان نوبت بگیرید.

۱. علائم گردن درد خطرناک

اگر موارد زیر را دارید و می‌خواهید بدانید گردن درد شدید نشانه چیست؟ در سریع‌ترین زمان به متخصص مراجعه کنید:

  • چندین روز ادامه داشته و بدون تسکین باقی می‌ماند
  • علاوه بر گردن و شانه، بازوها و پاها را درگیر می‌کند
  • همراه با سردرد، بی حسی، ضعف یا سوزن سوزن شدن شدید است.

۲. گردن درد و سردرد (گردن درد بعد از بوتاکس میگرن)

تیر کشیدن گردن نشانه چیست و آیا گردن درد باعث سردرد میشود؟ گردن درد یک عارضه جانبی رایج اما خفیف بعد از تزریق بوتاکس برای میگرن است. طبق کارآزمایی بالینی نوروتوکسین، حدود ۹ درصد از شرکت کنندگانی که برای میگرن مزمن تزریق بوتاکس داشتند، پس از درمان دچار درد گردن و سردرد شدند.

۳. گردن درد در بارداری

حدود ۴۰ درصد از زنان در دوران بارداری دچار گردن درد می‌شوند. این اتفاق به دلیل تغییرات هورمونی و سایر تغییراتی است که در کل ۹ ماه بارداری در بدن اتفاق می افتد و معمولاً همراه با سردرد یا سرگیجه است.

۴. گردن درد و عفونت گلو و گوش

اگر در گوش یا گلوی خود عفونت داشته باشید، علائم شما ممکن است شامل احساس درد، زنگ زدن یا پری در گوش و سرگیجه باشد.

۵. گردن درد استرسی

زمانی که استرس طولانی مدتی را تجربه می‌کنیم، بدن ما واکنش خود را با علائمی مانند سردرد و گردن درد نشان می‌دهد. درد گردن یکی از علائم شایع ناشی از استرس مداوم است. هرچه استرس بیشتری داشته باشیم، عضلات ما منقبض‌تر شده و باعث درد و ناراحتی بیشتر می‌شوند.

۶. گردن درد و ام اس

در حالی که ام اس مستقیماً بر عضلات یا ساختارهای استخوانی گردن تأثیر نمی‌گذارد، اما ضایعات ام اس می‌تواند باعث آسیب عصبی در ناحیه گردنی نخاع شده که ممکن است منجر به اسپاستیسیتی یا درد عصبی در گردن شود.

علائم گردن درد چیست؟

زمانی که استرس طولانی مدتی را تجربه می‌کنیم، بدن ما واکنش خود را با علائمی مانند سردرد و گردن درد نشان می‌دهد.

۷. گردن درد و تومور مغزی

علائم هشدار دهنده اولیه تومور مغزی عبارتند از: ضعف عضلانی، بی حسی، گردن درد، تشنج، آفازی (مشکل در صحبت‌کردن یا درک گفتار)، از دست‌دادن شنوایی یا بینایی، مشکلات در تفکر، یادگیری و حافظه.

۸. ضربه به سر و گردن درد

ضربه یا آسیب گردن بسیار خطرناک است. علائم این اتفاق می‌تواند بلافاصله پس از آسیب‌دیدگی یا هفته‌ها و ماه‌های بعد ظاهر شود. نشانه‌ها شامل سفتی، تنش، علائم التهاب دیسک کمر در صورتیکه ضربه از کمر تا گردن باشد، درد شدید و درد همراه با حرکات یا رفتارهای خاص (مثلاً نگاه کردن به تلفن) باشد.

۹. گردن درد و سرگیجه، آیا گردن درد باعث سرگیجه میشود؟

سرگیجه گردنی عوامل و نشانه‌های مختلفی دارد. عارضه سرگیجه دهانه رحم، که سرگیجه سرویکوژنیک نیز نامیده می‌شود، وضعیتی است که باعث گردن درد و سرگیجه می‌شود. همچنین می‌تواند به دنبال آسیب ستون فقرات گردنی رخ دهد.

۱۰. گردن درد بعد از خواب

در بیشتر موارد، گردن درد در صبح ناشی از وضعیت خواب، نوع بالش شما (با بالش مناسب برای گردن درد این موضوع حل می‌شود) یا سایر مشکلات خواب است. همچنین می‌تواند به یک بیماری زمینه‌ای مانند آسیب یا آرتروز مرتبط باشد.

علت گردن درد چیست؟ (چرا گردن درد میگیریم)

دلایل بسیار متفاوتی می­‌توانند باعث گردن درد شوند:

علت‌های گردن دردتوضیحات
فشار یا کشیدگی ماهیچهاین مشکل به عللی مانند وضعیت بدنی بد، کار کردن طولانی‌مدت پشت میز بدون تغییر حالت، خوابیدن در حالتی‌که گردن وضعیت بدی دارد، کشیدن گردن در هنگام ورزش، ایجاد‌می‌شود.
آسیبگردن بسیار مستعد آسیب‌دیدن است، مخصوصا در زمین‌خوردن‌­ها، تصادفات و ورزش­‌ها که ماهیچه­‌ها و رباط­‌های گردن وادار به حرکت بیش از بازه‌ی طبیعی خود می‌شوند. اگر استخوان­‌های گردن (ستون مهره گردنی) بشکنند، نخاع نیز ممکن است آسیب ببیند. آسیب به گردن به‌علت حرکت سریع و ناگهانی سر، جابجایی مهره گردن (whiplash) نامیده‌می‌شود.
علت گردن درد چیست؟

علت گردن درد ناگهانی چیست؟ و چه بیماری هایی باعث بروز آن می شود؟ در ادامه به برخی از بیماری‌ها اشاره کرده‌ایم که باعث بروز علامت گردن درد هم می‌شوند:

۱. گردن درد و حمله قلبی

درد گردن می­‌تواند نشانه­‌ای از حمله قلبی باشد، اما اغلب در کنار سایر علائم همراه با آن باید دیده‌شوند:

  • تنگی نفس
  • تعریق
  • تهوع
  • استفراغ
  • درد بازو یا فک

در مواجهه با سکته‌ی قلبی، حتما به علائم همراه گردن درد دقت کنید. این مورد می‌تواند در تشخیص به موقع سکته‌ی قلبی موثر باشد.

۲. مننژیت (علت تیر کشیدن و درد عضلات گردن)

مننژیت التهاب بافت نازکی است که مغز و نخاع را می‌­پوشاند. در افرادی که مننژیت دارند، تب و سردرد اغلب به‌همراه سفتی گردن وجود‌دارد. توجه داشته‌باشید که مننژیت می‌تواند کشنده باشد و یکی از اورژانس‌های پزشکی است. پس به گردن دردی که همراه با شانه درد یکطرفه باشد، دقت بیشتری بکنید.

۳. آرتریت روماتوئید یا روماتیسم در ناحیه گردن

روماتیسم باعث درد، تورم مفاصل و زوائد استخوانی می‌­شود. وقتی‌که آرتریت روماتوئید در ناحیه گردن اتفاق‌می‌افتد، می‌تواند باعث درد گردن شود.

۴. پوکی استخوان (علت درد استخوان گردن)

استئوپورز یا پوکی استخوان که استخوان‌ها را ضعیف می‌کند و منجر‌به شکستگی‌های کوچک می‌شود. این حالت اغلب در دست‌ها و زانو اتفاق‌می‌افتد اما می‌تواند در گردن نیز به دلیل مشکلات نخاعی یا مشکلات ستون فقرات ایجاد‌شود.

۵. فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا حالتی است که باعث درد ماهیچه در تمام بدن مخصوصا در گردن و ناحیه‌ی شانه می‌شود.

۶. اسپوندیلوزیس

وقتی سن افراد بالا می‌رود، دیسک‌های بین مهره‌ای گردن ممکن است تخریب شوند، به این حالت اسپوندیلوزیس یا استئوارتریت گردن می‌گویند. این اتفاق‌می‌تواند باعث کاهش فضای بین مهره‌ها شود. همچنین به مفاصل فشار اضافی وارد می‌کند.

علت گردن درد چیست؟
درد گردن می‌تواند طیف وسیعی از عضلات گردن تا بازو را درگیر کند.

۷. دیسک گردن

فتق دیسک گردنی: وقتی‌که دیسک در اثر آسیب یا حادثه، بیرون‌زدگی داشته‌باشد، باعث ایجاد فشار روی نخاع یا ریشه‌های اعصاب می‌شود. به این اتفاق فتق دیسک گردن یا دیسک پاره‌شده یا لغزیده می‌گویند. شایع ترین علائم دیسک گردن نیز اسپاسم عضلانی طولانی و احساس درد در هنگام حرکت سر است.

۸. تنگی کانال نخاعی

هنگامی‌که ستون مهره‌ها باریک‌شده و روی نخاع یا ریشه اعصاب فشار می‌آورد، اتفاق‌می‌افتد. تنگی کانال نخاعی می‌تواند به‌علت التهاب طولانی مدت ایجادشده به دلیل ارتریت یا سایر شرایط اتفاق‌بیفتد.

در شرایط نادری سفتی یا درد گردن به علل اختلالات مادرزادی، عفونت‌ها (گردن درد و عفونت)، آبسه‌ها، تومورها یا سرطان ستون مهره اتفاق‌می‌افتد.

فیزیوتراپی برای درمان و یا کاهش علائم گردن درد استفاده‌می‌شود. در دکترتو می‌توانید با بهترین دکتر فیزیوتراپی در شهر خود آشنا شوید و برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

۹. علت گردن درد در سرماخوردگی

عفونت باکتریایی و ویروسی می‌توانند منجر به تورم دردناک در گلو و لوزه‌ها شده و این تورم در بیشتر موارد منجر به درد گردن می‌شود. عفونت‌هایی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، گلودرد استرپتوکوکی یا ورم لوزه، همگی می‌توانند باعث گلودرد و آسیب گردنی شدید شوند.

۱۰. علت گردن درد و حالت تهوع چیست؟

علاوه بر مشکلات در اندام‌هایی که مسئول حفظ تعادل هستند، مطالعات نشان داده‌اند که گردن درد و احساس تهوع می‌تواند ناشی از مسائل عصبی باشد. یکی از نمونه‌ها حملات میگرن است، یک مشکل سلامتی که میلیاردها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چه زمانی لازم است برای درد گردن به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر درد یا سفتی گردن بیش از یک هفته ادامه پیدا کرد و یا با هرکدام از علائم زیر همراه بود، به پزشک مراجعه‌کنید:

  • درد شدید بدون دلیل واضح
  • برآمدگی در گردن
  • تب
  • سردرد
  • غدد متورم
  • تهوع
  • استفراغ
  • سختی تنفس یا بلع
  • ضعف
  • بی‌حسی
  • مورمور شدن
  • دردی که به بازوها یا پاها کشیده‌می‌شود
  • عدم توانایی حرکت‌دادن بازو یا دست­‌ها
  • عدم توانایی در رساندن چانه به قفسه سینه
  • اختلال عملکرد روده‌ای یا مثانه‌ای

متن انگلیسی:
The best sleeping positions for neck pain are side sleeping and back sleeping. Avoid stomach sleeping, which can strain your neck.
ترجمه فارسی:
بهترین حالت خوابیدن برای گردن درد، خوابیدن به پهلو و پشت خوابیدن است. از خوابیدن روی معده خودداری کنید، زیرا می‌تواند گردن شما را تحت فشار قرار دهد.

به نقل از سایت sleepfoundation

گردن درد چگونه تشخیص داده می شود؟

هنگامی‌که گردن درد دارید، باید به دکتر ارتوپد مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم برای پیدا کردن علت انجام شود. در بیشتر موارد علت گردن درد تنها با شرح حال و معاینه‌ی فیزیکی پیدا می‌شود. اما اگر این موارد به شما کمک نکند و نیاز به بررسی‌های بیشتر باشد، موارد زیر در نظر گرفته‌می‌شوند:

تصویربرداری‌ها می‌توانند متنوع باشند و شامل سونوگرافی، ام آر آی، سی تی اسکن و بسیاری موارد دیگر باشند.

بهترین راه برای درمان گردن درد چیست؟ همین الان مشاوره بگیر.

درمان گردن درد چیست؟ (درمان فوری گردن درد)

بهبودی گردن درد به تشخیص بستگی دارد. علاوه‌بر معاینات و شرح حال کامل که توسط پزشک انجام‌می‌شود، ممکن است برای تشخیص علت، نیاز به عکس‌برداری یا تست‌های دیگر باشد. براساس نتایج حاصل از بررسی‌ها ممکن است پزشک بیمار را به متخصص ارجاع دهد. درمان سریع گردن درد چیست؟درمان‌های گردن درد می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درمان با گرما یا یخ
  • ورزش
  • کشیدن عضله و فیزیوتراپی
  • داروهای ضددرد
  • تزریق کورتیکواستروئیدها
  • ریلکس‌کننده‌های عضلانی
  • کلار گردن (گردن‌بند)
  • انقباض
  • آنتی‌بیوتیک در صورت وجود عفونت
  • درمان در بیمارستان اگر شرایطی مانند مننژیت یا حمله‌ی قلبی باعث درد شده‌اند
  • جراحی که به‌ندرت لازم است

درمان‌های دیگر طب سوزنی، ماساژ و تحریک عصبی فراپوستی را شامل می‌شود، که در این موارد لازم است به متخصص دارای مدرک معتبر مراجعه‌نمود.

۱. بهترین قرص برای درد گردن، برای گردن درد چه قرصی بخوریم؟

برخی از علائم گردن درد ممکن است به دلیل التهاب در دیسک‌های ستون فقرات و اعصاب و مفاصل اطراف آن باشد. مسکن و پماد برای گردن درد و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) با کاهش التهاب، درد را کاهش می‌دهند. NSAID‌ها شامل ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین هستند که همگی بدون نسخه در دسترس هستند. سایر داروهای مفید عبارتند از:

  • قرص سلکوکسیب برای گردن درد
  • آمپول برای گردن درد
  • پماد ویشکا برای گردن درد
  • متوکاربامول برای گردن درد
  • ناپروکسن برای گردن درد
  • آمپول متیل پردنیزولون استات برای گردن درد
  • دیکلوفناک برای گردن درد

۲. درمان فوری گردن درد در خانه (بهترین درمان خانگی درد گردن سمت چپ و راست)

اگر دچار درد یا سفتی خفیف گردن هستید، برای بهبود آن می‌توانید درمان خانگی سردرد و گردن درد را انجام دهید:

  • توجه داشته‌باشید که حتی در‌صورتی‌که قصد دارید از مسکن‌ها یا هر نوع درمان دارویی دیگر استفاده‌کنید، هیچ‌گاه بدون مشورت با پزشک اینکار را انجام ندهید.
  • در روزهای ابتدایی یخ استفاده‌کنید، بعد از آن یک حوله گرم یا کمپرس گرم استفاده‌کنید، یا دوش آب گرم بگیرید.
  • از مسکن‌ها مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده‌کنید.
  • چند روزی از ورزش، فعالیت‌هایی که علائم را بدتر می‌کنند، بلند‌کردن وسایل سنگین دوری کنید. هنگامی‌که به فعالیت عادی باز می‌گردید، بسیار آهسته آنها را انجام‌دهید تا علائمتان شروع نشود.
  • هر روز گردن خود را ورزش دهید. به‌آرامی سر خود را از این طرف به آن طرف و از بالا به پایین حرکت‌دهید.
  • وضعیت‌های بدنی مناسب استفاده‌کنید.
  • برای رفع گردن درد از نگه‌داشتن تلفن بین شانه و گردن خود اجتناب کنید.
  • حالت خود را عوض کنید. برای مدت طولانی در یک حالت نایستید و ننشینید.
  • ماساژ آهسته بگیرید.
  • برای خواب از بالش مخصوص استفاده‌کنید.
  • از بریس گردن یا کلار (ابزارهای بی‌حرکت‌کننده‌ی گردن)، بدون تایید پزشک، استفاده‌نکنید. اگر از آنها به‌طور مناسب استفاده نکنید، ممکن است علائمتان بدتر شود.

برای تشخیص و درمان گردن درد باید دکتر ارتوپد مراجعه کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

درمان فوری گردن درد در خانه چیست؟
توجه داشته‌باشید که حتی در‌صورتی‌که قصد دارید از مسکن‌ها یا هر نوع درمان دارویی دیگر استفاده‌کنید، هیچ‌گاه بدون مشورت با پزشک اینکار را انجام ندهید.

۳. درمان گردن درد در طب سنتی (دارو و روغن گیاهی برای گردن درد)

استفاده از کیسه‌های یخ یا پدهای گرم‌کننده می‌تواند به تسکین سریع گردن درد کمک کند. یخ التهاب را کاهش می‌دهد، در حالی که گرما باعث شل‌شدن ماهیچه‌های سفت گردن می‌شود. استفاده از بادکش گردن درد، جوشانده برای گردن درد، روغن سیاه دانه و روغن زیتون برای گردن درد نیز در طب سنتی توصیه شده است.

۴. ورزش و نرمش برای درمان درد گردن و شانه

برای بهبود بیماری های مفصلی می‌توان از نرمش‌های ساده استفاده کرد. حرکت گردن به چپ و راست و مشاهده فیلم ورزش گردن درد بسیار کمک‌کننده است.

۵. ماساژ گردن برای رفع گردن درد

انجام حرکات اصلاحی گردن درد بسیار موثر است:

  • شانه‌های خود را دور از گوش خود پایین بیاورید. گردن و پشت خود را صاف کنید.
  • نواحی دردناک گردن خود را پیدا کنید. با انگشتان خود آن را فشار دهید.
  • انگشتان خود را به‌آرامی در حرکات دایره‌ای حرکت دهید و در جهت مخالف تکرار کنید.
  • این حرکات را ۳ تا ۵ دقیقه ادامه دهید.

۶. برای گردن درد چی خوبه بخوریم؟

برای درمان گردن‌درد و درد مفصل شانه می‌توانید به دکتر ارتوپد مراجعه کنید. اما برای بهبود دردهای عضلانی می‌توانید از پماد‌های تسکین‌ دهنده‌ی درد کمک بگیرید. همچنین خوردن مسکن‌های خوراکی بدون نیاز به نسخه هم می‌تواند در درمان دردهای گردنی موثر باشند.

برای گردن درد به چه دکتری مراجعه کنیم؟

اگر با درد گردن مواجه شده‌اید، برای درمان آن، باید به بهترین دکتر برای گردن درد یا دکتر ارتوپد مراجعه کنید. زیرا در قدم اول، لازم است که علت درد گردن تشخیص داده‌شود. معمولا کسانی که گردن درد دارند، به علت حالت بد بدن به این حالت دچار می‌شوند. در مواردی که بیماری این مشکل را ایجاد کرده باشد، علائم دیگری هم بروز می‌کنند که برای تشخیص آن، دکتر ارتوپد باید مداخله کند.

برای گردن درد چی خوبه بخوریم؟
استفاده از کیسه‌های یخ یا پدهای گرم‌کننده می‌تواند به تسکین سریع گردن درد کمک کند.

انواع گردن درد کدامند؟

گردن درد را می‌توان بر اساس علت اصلی یا ویژگی‌های خاص درد به انواع مختلفی طبقه بندی کرد:

  • گردن درد مکانیکی: شایع‌ترین نوع گردن درد است که معمولاً به دلیل وضعیت نامناسب، کشیدگی عضلات یا آسیب به ساختارهای گردن مانند عضلات، رباط‌ها یا مفاصل ایجاد می‌شود.
  • رادیکولوپاتی گردنی: این وضعیت شامل فشرده شدن یا تحریک ریشه‌های عصبی در گردن است که اغلب به دلیل فتق دیسک، تنگی نخاع یا تغییرات دژنراتیو ایجاد می‌شود.
  • استئوآرتریت گردن: همچنین به عنوان اسپوندیلوز گردنی نیز شناخته می‌شود. این بیماری می‌تواند باعث درد گردن، سفتی، محدودیت دامنه حرکتی و علائم فشار عصبی احتمالی شود.
  • تنش عضلانی یا درد میوفاشیال: این نوع گردن درد معمولاً به دلیل تنش عضلانی یا سفتی در عضلات گردن و قسمت فوقانی کمر ایجاد می‌شود.

عوارض گردن درد چیست؟

گردن درد اغلب از گردن به سمت شانه‌ها یا قسمت بالای کمر گسترش یافته و می‌تواند باعث سردرد شود. زمانی که سر خود را برای مدت طولانی در یک وضعیت نگه‌دارید، مانند استفاده طولانی از رایانه، درد شما ممکن است بدتر شود. گردن درد همچنین ممکن است همراه با سفتی یا اسپاسم عضلانی باشد.

آیا می توان از درد گردن پیشگیری کرد؟

از درد گردن، تنها در صورتی می‌توان پیشگیری کرد که علت آن آسیب زدن و کشیدگی بافت باشد. همچنین بدنشستن و بد ایستادن هم می‌تواند فشار زیادی به گردن شما وارد کند.

برای اینکه از این علامت پیشگیری کنید، بهتر است ماهیچه‌های گردن خود را تقویت کنید. از طرفی به درستی بنشینید و بایستید. تمامی این موارد را در نظر داشته‌باشید و اصلاح حرکت و فرم نشستن را در صدر هر کاری قرار دهید.

علت‌های گردن دردعلائم همراه با آن
مننژیتدرد یکطرفه شانه، خشکی گردن و سردرد
حمله قلبیگرفتگی دست چپ و درد در سمت قلب
روماتیسمدرد، بی‌حسی، گزگز و مورمور شدن
دیسک گردنسر درد، درد شانه، درد کمر
تنگی کانال نخاعیدردهای کمری، درد اندام‌های تحتانی
علت‌های گردن درد و علائم همراه آن

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

گردن درد می‌تواند ناشی از بسیاری از بیماری‌ها و عفونت‌های خطرناک باشد. یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌هایی که گردن درد هم می‌تواند همراه با آنها بروز کند، حمله قلبی است. برای درمان این علامت باید علت ایجاد آن را پیدا کنید و سپس به رفع آن بپردازید.

اگر گردن درد دارید و این شما را اذیت می‌کند، به متخصص ارتوپدی یا دکتر فیزیوتراپی مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم را انجام دهد. در سایت دکترتو علاوه بر سیستم دریافت نوبت حضوری، امکان مشاوره آنلاین دکتر متخصص ارتوپد و مشاوره آنلاین دکتر متخصص فیزیوتراپی نیز برای شما قرار داده شده است.

سرگیجه چیست؟

سرگیجه (vertigo) یا دوران سر یک بیماری نیست بلکه نشانه‌ای از شرایط مختلف است که معمولا تعادل بدن بهم می‌خورد. اغلب افرادی که دچار این اختلال شده‌اند از احساس سبکی در ناحیه سر گزارش کرده و درصد زیادی از آن‌ها با سیاهی رفتن چشم مواجه شده‌اند. در این حالت احساس می‌کنید محیط پیرامون شما به صورت دایرهای در حال چرخش است.

تصویر فردی دچار سرگیجه

سرگیجه حالتی است که شما یا محیط اطرافتان احساس چرخش و حرکت می‌کنید اما در واقعیت این طور نیست.

انواع مختلف سرگیجه

این اختلال معمولا دارای دو نوع دسته‌بندی اصلی است:

  • محیطی: وقتی علت سرگیجه شدید ناشی از مشکلی در گوش داخلی باشد، حالت دوران چرخشی اتفاق می‌افتد.
  • مرکزی: این اختلال زمانی بروز پیدا می‌کند که مشکلی در مغز به‌خصوص مخچه همچون عفونت، تومور مغزی، آسیب مغزی تروماتیک یا سکته وجود داشته باشد.

خوب است بدانید که سرگیجه اگر ناشی از مشکل خاص یا بیماری زمینه‌ای نباشد خودبه‌خود از بین می‌رود. اما در برخی مواقع عدم اقدام به‌موقع می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری در برداشته باشد. بنابراین برای دریافت سریع‌ترین راهنمایی و برطرف کردن نگرانی خود می‌توانید از مشاوره تلفنی بهترین پزشکان مغز و اعصاب یا بهترین متخصص گوش، حلق و بینی درمانکده استفاده کنید.

علائم سرگیجه

این اختلال معمولا به تنهایی بیماری محسوب نمی‌شود بلکه نشانه‌ای از شرایط خاص در بدن است. به‌طور کلی سرگیجه با علائم زیر همراه خواهد بود:

  • حالت تهوع و استفراغ
  • عدم تعادل درست
  • وزوز گوش
  • سردرد
  • احساس پری در گوش
  • حرکت غیرقابل کنترل چشم به سمت دیگر (Nystagmus)

در صورت لزوم می توانید با دکتر مغز و اعصاب آنلاین مشورت کنید و هم می توانید به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

وقتی خسته و کوفته از کار روی مبل می‌نشینید، هیچ چیز مانند ماساژ بدن نمی‌تواند خستگی را از تن بدر کند. ماساژ درمانی (ماساژ تراپی، Massage Therapy) انتخاب خوبی برای کاهش و درمان دردهای عضلانی است. اگر از درد مفاصل مثل دیسک کمر، آرتروز زانو، گردن درد، شانه یخ‌زده و… رنج می‌برید شاید بهتر باشد در کنار داروها ماساژ را نیز تجربه کنید. فواید ماساژ بدن تنها محدود به مشکلات جسمانی نمی‌شود؛ با استفاده از این تکنیک می‌توانید استرس و اضطراب را کنترل کرده و خواب شبانه بسیار بهتری را تجربه کنید. تکنیک‌های مختلف ماساژ باعث می‌شوند بیماری‌های روحی مانند افسردگی، بهتر و راحت‌تر درمان شوند. مطالعه این مقاله از مجله درمانکده شما را با برخی فواید ماساژ بدن آشنا می‌کند.

بیشتر بدانیم: همه چیز درباره تأثیر حیوانات خانگی در روان

فواید ماساژ درمانی بدن

کاهش استرس و دردهای عضلانی، بهبود فشار خون و کیفیت خواب مهمترین فواید ماساژ بدن هستند.

با ماساژ بدن استرس و اضطراب خود را کنترل کنید.

ماساژ بدن سبب می‌شود تا ضربان قلب کاهش پیدا کند و سیستم عصبی مرکزی آرام شود. به همین دلیل در کاهش و کنترل استرس موثر است. در طی آن هورمونی بنام سروتونین (serotonin) ترشح می‌شود. علت حال خوب و شادی ما همین هورمون است. وقتی سروتونین به اندازه کافی در بدن وجود داشته باشد، راحت‌تر می‌خوابیم، سیستم گوارشی بخوبی کار می‌کند و خلق خوی خوبی داریم.

بیشتر بدانیم: تاثیر یوگا بر آرتروز + آموزش چند نرمش یوگا برای آرتروز

گرفتگی عضلات را با ماساژ بدن درمان کنید.

فعالیت‌های سنگین، قرار گرفتن بدن در پوزیشن‌های نامناسب هنگام خواب یا کار با کامپیوتر، تمرینات سنگین ورزشی از شایع‌ترین دلایلی هستند که منجر به گرفتگی عضلات بدن خواهند شد. در این حالت عضلات کوتاه می‌شوند، دامنه حرکت آنها کمتر شده و در نتیجه احساس گرفتگی (کوفتگی) می‌کنید.

برای درمان آن در کنارآمپول‌های شل‌کننده،‌ می‌توانید از ماساژدرمانی نیز استفاده کنید. این تکنیک به ریکاوری عضلات کمک می‌کند. برای رفع درد و گره عضلانی ماساژ سوئدی می‌تواند انتخاب مناسبی باشد. در طی آن متخصص از حرکات ضربه‌ایی، دایره‌ایی عمیق، مالش و لرزش عضلات استفاده می‌کند. مدت زمان آن چیزی حدود ۹۰ دقیقه است. اگر می‌خواهید برای اولین بار ماساژ را تجربه کنید، می‌توانید به سراغ ماساژ سوئدی بروید.

برای درمان گرفتگی عضلات می‌توانید به دکتر طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنید یا از طریق مشاوره آنلاین با دکتر طب فیزیکی و توانبخشی مشکل خود را بیان کنید.

بیشتر بدانید: همه آن چیزی که باید درباره بلوغ دختران و پسران بدانید

ماساژ بدن برای رفع گرفتگی عضلات

ماساژ سوئدی و ماساژ سنگ داغ برای رفع گرفتگی عضلات بدن مناسب هستند.

بیشتر بدانیم: آناتومی زانو و ابعاد مختلف آن

آیا ماساژ بدن برای آرتروز خوب است؟

آرتروز بیماری است که خود را با سفتی مفاصل و درد‌های مزمن نشان می‌دهد. این دردها دامنه حرکت مفاصل را کاهش می‌دهند و درست همینجاست که فکر می‌کنید آیا با ماساژدرمانی می‌توان از شر درد مفاصل خلاص شد؟ خوشبختانه پاسخ مثبت است؛ اما یک امای بزرگ وجود دارد. انواع روش‌های ماساژ می‌توانند در کاهش درد آرتروز به شما کمک کنند؛ اما نمی‌توانند بیماری را درمان کنند. با استفاده از این تکنیک انعطاف‌پذیری در عضلات، مفاصل و تاندون‌ها بیشتر می‌شود. افزایش انعطاف‌پذیری یعنی درد کمتر و دامنه حرکت بیشتر.خب حالا سوال مهم بعدی این است که برای درمان آرتروز به سراغ چه نوع ماساژی باید برویم؟

محققان بر این باور هستند بیمارانی که ماساژ سوئدی دریافت کرده‌اند، بهتر توانسته‌اند عوارض آرتروز را کنترل کنند.

بیشتر بدانیم: آناتومی ستون فقرات از محتوا تا واقعیت!!!

ماساژ‌درمانی برای دیسک کمر

اگر به دیسک کمر مبتلا هستید، شاید بهتر باشد یا پزشک متخصص برای دریافت ماساژ مشورت کنید.بیش از ۱۰۰ تکنیک برای ماساژ بدن وجود دارد. اما به نظر می‌رسد، تکنیک ماساژ بافت عمیق برای بیمارانی که به دیسک کمر مبتلا هستند، کاربرد بیشتری دارد. در این روش با استفاده از آرنج و بازو, برآمدگی­‌های انگشتان و شست دست فشار و کشیدگی‌های عمیق در طول بافت‌های ماهیچه استفاده می‌شود. هدف این است تا لایه‌های عمیق‌تر ماهیچه‌ها، تحت فشار ضربات و حرکات قرار گیرند. این تکنیک درمان و کنترل مشکلات زیر نیز به شما کمک می‌کنند:

  • دردهای آرتروز
  • کشیدگی ماهیچه در قسمت‌های مختلف بدن مانند چهار سر ران،‌ ساق پا، ماهیچه‌های سرینی
  • سندرم تونل مچ دست (سندرم تونل کارپال (CTS))
  • درد سیاتیک
  • دردهای ناشی از آسیب‌های ورزشی
 

12 علت اصلی درد فک کدامند؟

1. اختلال مشترک تمپوروماندیبولار (TMJ)

اصلی ترین علتی که برای پاسخ به سوال درد فک نشانه چیست می توان مطرح کرد درد ناشی از مشکلات مفصل گیجگاهی فکی است. در واقع اختلال مفصل Tempromandibular ممکن است باعث درد فک شود. اگر درد دندان یا سردرد داشته باشید این مشکل به مراتب سخت تر و شدیدتر خواهد بود.

یکی از روش های درمان مشکل مفصل گیجگاهی-فکی درمان ارتودنسی دندان است. چنانچه از بین رفتن دندان در شکل گیری این اختلال مشارکت داشته باشد روش های جایگزین دندان مانند ایمپلنت دندان نیز میتواند در کنار برخی فرآیندهی طرح لبخند جزء روش های درمانی باشند

2. برکسیسم

براکسیسم یا برکسیسم در اصطلاح به دندان قروچه مشهور است. دندان قروچه به سایش دندان ها اغلب در طول خواب اشاره دارد که  باعث خراب شدن طرح لبخند و تحلیل رفتن مینای دندان می شود. این مشکل بیشترین علت درد فک پایین و بالا با هم است که در صورت آسیب زدن به طرح لبخند برای ترمیم دندان ها از انواع ونیر دندان (ونیر کامپوزیت، کامپوزیت دندان ، لمینت دندان و …) استفاده میشود.

عکس خانمی که در حال دندان قروچه در خواب است

علائم بروکسیسم شامل درد فک، صورت و گردن، سردرد، و مشکلات دندانی که شامل شکستن دندان ها است. برای مشاوره بهتر در مورد علائم برکسیسم با کلینیک دندانپزشکی تاج در ارتباط باشید.

3. دندان درد

علاوه بر براکسیسم، چندین مشکل دیگر دندانی در ارتباط با علت درد فک وجود دارد. این مشکلات شامل حفره های دندان، آبسه های دندانی و عفونت ها هستند. این مشکلات مخصوصا در دندانپزشکی کودکان و دندانپزشکی بارداری بسیار دیده میشود.

همچنین وضعیتی به نام دندان درد به صورت عضلانی وجود دارد که باعث ایجاد درد متناوب، تورم می شود که دندان درد را احساس می کند و ممکن است به فک، صورت، گردن یا شانه سرایت کند.

تشخیص دندان درد ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد در ناحیه های مختلف فک می آید و میرود.
  • ممکن است شما با یکی دیگر از اختلالات عصبی – عضلانی مانند سردردهای میگرنی دچار شده باشید.

4. سینوزیت

عفونت سینوس ها می تواند باعث درد در بخش هایی از صورت، از جمله فک شود. سایر علائم سینوزیت عبارتند از سردرد، درد دندان، گوش درد و احتقان و … سینوزیت اغلب پس از سرد شدن ناگهانی بدن شما اتفاق می افتد, سینوزیت به دلیل اینکه در فک بالا رخ می دهد می تواند از عمده دلایل و علت درد فک بالا باشد. دندانپزشک بارداری به خانم هایی که  در دوره حاملگی هستند یا قصد اینکار را دارند در مورد احتمال سینوزیت و درد فک مشاوره اختصاصی ارائه میدهند.

عکس دختری که سینوزیت دارد و همزمان درد فک را نیز تجربه می کند

التهاب و عفونت سینوس های صورت می تواند یکی از مواردی باشد که پاسخ خوبی برای سوال “درد فک نشانه چیست” مخصوصا در طول فصول سرد سال باشد.

5.عفونت گوش

علت درد فک می تواند در اثر عفونت گوش مشاهده شود. عفونت گوش در کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر است. با این حال، این عفونت می توانند در هر سنی رخ دهند و باعث درد گوش شوند. احساس پریشانی یا فشار در گوش؛ از دست دادن شنوایی؛ از دست دادن تعادل؛ تهوع و استفراغ؛ و، گاهی اوقات، زهکشی گوش. مانند سینوزیت، عفونت های گوش اغلب پس از داشتن یک ویروس سرد رخ می دهد.

6. تورم غدد لنفاوی

وجود عفونت در غدد لنفاوی گردن ممکن است باعث دردی شود که به فک میتابد. تورم غدد لنفاوی معمولا به علت عفونت هایی مانند گلودرد، ویروس سرد یا آنفولانزا رخ می دهد، بنابراین ممکن است علائم این بیماری ها را نیز داشته باشید. علاوه بر این، شما ممکن است قادر به احساس گره های متورم در گردن خود باشید؛ آن را می توانند مانند یک توده سخت احساس کنند

7. آرتریت روماتوئید یا فیبرومیالژیا

شرایطی مانند این (همچنین شامل سندرم خستگی مزمن)، که می تواند موجب گسترش عضلات و درد مفصلی شود، همچنین ممکن است این مورد باعث یا علت درد فک شود.

 8. تروما

تروما یا (آسیب) به فک و صورت، می تواند باعث بروز مشکلاتی از جمله انحراف فک یا شکستگی فک شود، که این ها نیز می تواند علت درد فک پایین و بالا باشند.

9. نورالژی تریژمینال

(Trigeminal Neuralgia) یک بیماری دردناک است که بر عصب تاثیر می گذارد. علاوه بر درد فک، ممکن است باعث ایجاد درد شدید در ناحیه لب، چشم، بینی، پیشانی و پوست سر شود.

10.استئونکروزیسیا (Osteonecrosis)

این مشکل  زمانی رخ می دهد که خون به استخوان نرسد و استخوان شروع به مردن کند. این می تواند درد شدید ایجاد کند. علل استئونکروز شامل مصرف بیش از حد الکل، مصرف داروهای کورتیکواسترویید و تروما است.

11. برخی از انواع سرطان

برخی از انواع سرطان، از جمله سرطان دهان، ممکن است علت درد فک شود. سایر سرطانهای دیگر شامل کارسینوم ، مولتیپل میلوما، استئوسارکوم، تومور سلول های غول پیکری و سرطان متاستاتیک (سرطان است که از جاهای دیگر در بدن گسترش یافته است).

12. حمله قلبی

مردی که سکته قلبی داشته و یکی از علائم آن درد فک است

همانطور که قبلا اشاره شد، درد فک پایین و بالا ممکن است یک حمله قلبی را نشان دهد. درد معمولا به طور ناگهانی شروع شده و ممکن است همراه با افزایش درد قفسه سینه باشد و بر گردن و فک تاثیر بگذارد. دشواری تنفس، اضطراب و عرق نیز ممکن است رخ دهد حمله قلبی از جمله شایعترین علت درد فک پایین در بزرگسالان بالای 60 سالی است که سابقه بیماری قلبی یا سکته قلبی داشته اند.

آسیب ضربه‌ای مغز (TBI)، یک نوع از آسیب مغزی به دست آمده، زمانی رخ می‌دهد که یک آسیب ناگهانی باعث آسیب به مغز می‌شود. آسیب ضربه‌ای مغز می‌تواند زمانی رخ دهد که سر به طور ناگهانی و خشمگینانه به یک جسم برخورد کند یا هنگامی که یک جسم جمجمه را سوراخ کند و وارد بافت مغزی شود. علائم آسیب ضربه مغزی می‌توانند بسته به میزان آسیب مغز خفیف، متوسط تا شدید باشند. فرد مبتلا به آسیب ضربه‌ ای مغز خفیف ممکن است هوشیار باقی بماند یا ممکن است چند ثانیه یا چند دقیقه از دست دادن هوشیاری را تجربه کند.

نیمی از موارد ضربه مغزی در اثر تصادف اتفاق می‌افتد

آسیب ضربه‌ای مغز زمانی رخ می‌دهد که تکان سخت، ضربه، صدمه، یا دیگر آسیب‌های مغزی باعث ایجاد آسیب به مغز می‌شوند. هر سال میلیون‌ها نفر از آسیب‌های مغزی رنج می‌برند. بیش از نیمی از آنها به اندازه کافی بد هستند که افراد باید به بیمارستان بروند. بدترین آسیب‌ها می‌توانند منجر به آسیب یا مرگ مغزی دائمی شود. نیمی از تمام آسیب‌های ضربه‌ای مغزی ناشی از حوادث وسایل نقلیه موتوری هستند. پرسنل نظامی در مناطق جنگی نیز در معرض خطر هستند.

سطوح مختلف ضربه مغزی

میزان شدت ضربه مغزی ممکن است در موارد مختلف متفاوت باشد:

آسیب ضربه‌ای خفیف مغز

آسیب ضربه‌ای خفیف مغز که با عنوان ضربه مغزی نیز شناخته می‌شود، یا شما را بیهوش نمی‌کند و یا به مدت ۳۰ دقیقه یا کمتر شما را بیهوش می‌کند. علائم اغلب در زمان آسیب یا بلافاصله پس از آن ظاهر می‌شوند، اما گاهی اوقات ممکن است برای چند روز یا چند هفته‌ای ایجاد نشوند. علائم آسیب ضربه‌ای خفیف مغز معمولا موقتی هستند و در عرض چند ساعت، چند روز یا چند هفته رفع می‌شوند، اما آنها می‌توانند ماه‌ها یا بیشتر به طول بی‌انجامند.

آسیب ضربه‌ای متوسط مغز

آسیب ضربه‌ای متوسط مغز باعث ایجاد بیهوشی بیش از ۳۰ دقیقه می‌شود. علائم آسیب ضربه‌ای متوسط مغز شبیه به آسیب ضربه‌ای خفیف مغز هستند اما جدی‌تر و طولانی‌تر هستند.

آسیب ضربه‌ای شدید مغز

آسیب ضربه‌ای شدید مغز بیش از ۲۴ ساعت باعث بیهوشی شما می‌شود. علائم آسیب ضربه‌ای شدید مغز همچنین شبیه به آسیب‌های ضربه‌ای خفیف مغز هستند، اما جدی‌تر و طولانی‌تر.

این عارضه به چه علت ممکن است رخ دهد؟

ضربه مغزی به دلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد که این دلایل عبارت‌اند از:

افتادن : افتادن رایج‌ترین علت آسیب ضربه‌ای مغز است، و افتادن باعث ایجاد یک خطر جدی بویژه برای سالمندان می‌شود. هنگامی که یک بزرگتر بر اثر افتادن متحمل آسیب ضربه‌ای مغز می‌شود، اثرات مستقیم آسیب ممکن است منجر به تغییرات هوشیاری بلند مدت، کاهش توانایی عملکرد و تغییر در سلامت عاطفی شوند.

تصادف‌های وسایل نقلیه : تصادفات خودرو یکی دیگر از علل شایع آسیب ضربه‌ای مغز هستند. شما می‌تواند با تعمیر درست، دنبال کردن قوانین جاده، و بستن کمربند ایمنی خطرات را کاهش دهید.

آسیب‌های ورزشی : آسیب‌های ورزشی نیز باعث آسیب ضربه‌ای مغز می‌شوند. شما می‌توانید سر خود را با پوشیدن کلاه و تجهیزات حفاظتی دیگر هنگام دوچرخه سواری، اسکیت در حالت خطی یا انجام ورزشی‌های تماس محافظت کنید.

دلایل دیگر عبارتند از:

  • نیروهای غیر مستقیم که مغز را به شدت در داخل جمجمه تکان می‌دهند، مانند امواج شوک ناشی از انفجار میدان جنگ.
  • زخم‌های گلوله یا سایر آسیب‌هایی که به جمجمه و مغز نفوذ می‌کنند.
علائم ضربه مغزی

علائم و نشانه‌های ضربه مغزی

علائم آسیب مغزی عبارتند از:

  • بیهوشی
  • عدم توانایی برای به یاد آوردن علت آسیب یا حوادثی که بلافاصله قبل یا بعد از ۲۴ ساعت رخ داده است.
  • گیجی و دستپاچگی
  • مشکل یادآوری اطلاعات جدید
  • سر درد
  • سرگیجه
  • تاری دید
  • تهوع و استفراغ
  • زنگ زدن در گوش‌ها
  • مشکل تکلم به طور مربوط
  • تغییرات در احساسات و الگوهای خواب

شدت علائم بستگی به این دارد که آسیب خفیف، متوسط یا شدید است.

هنگام بروز ضربه به سر چه باید کرد؟

در صورتی که شما یا شخصی که با شما است دچار ضربه به سر شدید و هرگونه علائم آسیب ضربه‌ای مغز در شما ایجاد شده است، به دنبال توصیه‌های پزشکی باشید، حتی اگر علائم خفیف باشند. در صورتی که کسی بیشتر از ۱ تا ۲ دقیقه بیهوش است و یا کسی که دچار تشنج است، استفراغ مکرر یا علائمی که به نظر می‌رسد با گذشت زمان بدتر می‌شوند دارد، با خدمات اورژانسی تماس بگیرید. همچنین برای کسی که سرش در طول بیرون آمدن از وسیله نقلیه آسیب دیده است و توسط وسیله نقلیه ضربه دیده و یا کسی که از ارتفاع بیش از ۳ متر افتاده است باید به دنبال مراقبت اورژانسی باشید. حتی اگر شما هوشیاری خود را از دست ندهید و علائم شما به سرعت رفع شوند، هنوز هم ممکن است آسیب مغزی رخ داده باشد.

عوارض ضربه به مغز

عوارض ضربه به مغز و تأثیر آن بر زوال عقل

در طی ۳۰ سال گذشته تحقیقات، آسیب ضربه‌ای مغز متوسط و شدید را افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و یا نوع دیگری از زوال عقل سالها پس از آسیب‌های اصلی سر مرتبط دانسته‌اند.

یکی از مطالعات کلیدی که نشان دهنده افزایش خطر ابتلا به این بیماری است، نشان داده است که افراد سالمند با سابقه آسیب ضربه‌ای متوسط مغز، ۲.۳ برابر بیشتر در معرض ابتلا به آلزایمر در مقایسه با سالمندانی که سابقه آسیب سر نداشتند، بودند، و کسانی که سابقه آسیب ضربه‌ای مغز شدید داشتند ۴.۵ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری بودند.

شواهد جدید نشان می‌دهد افرادی که آسیب ضربه‌ای مغز مکرر (ضربه مغزی) یا ضربات متعدد به سر بدون از دست دادن هوشیاری را تجربه کرده‌اند، مانند ورزشکاران حرفه‌ای و جانبازان جنگی، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد عارضه مغزی به نام آنسفالوپاتی مزمن ناشی از ضربه (CTE) نسبت به افرادی که آسیب‌های مکرر مغزی را تجربه نکرده‌اند، هستند.

تحقیقات رایج در مورد چگونگی تغییرات ایجاد شده در علم شیمی مغز توسط آسیب ضربه‌ای مغز، ارتباط بین آسیب ضربه‌ای مغز و ناهنجاریهای پروتئین انگ (بتا آمیلوئید و تاو) مربوط به آلزایمر را نشان می‌دهد.

تشخیص ضربه

ارزیابی‌های متخصصین مراقبت سلامتی معمولا شامل موارد زیر هستند:

  • سوالات در مورد شرایط آسیب
  • ارزیابی سطح هوشیاری و گیجی فرد
  • معاینه عصبی برای ارزیابی حافظه و تفکر، بینایی، شنوایی، لمس، تعادل، واکنش‌ها و دیگر شاخص‌های عملکرد مغز

بسته به ماهیت آسیب ضربه‌ای مغز و شدت علائم، تصویر برداری مغزی با توموگرافی کامپیوتری (CT) ممکن است برای تعیین اینکه آیا خونریزی یا تورم در مغز وجود دارد یا خیر، مورد نیاز باشد.

درمان عارضه ضربه مغزی

درمان عارضه ضربه مغزی

درمان بر اساس شدت آسیب است. آسیب‌های ضربه‌ای خفیف مغز معمولا نیاز به هیچگونه درمانی به غیر از استراحت و داروهای مسکن بدون نسخه برای درمان سر درد ندارند. با این حال، فردی که دارای آسیب ضربه‌ای خفیف مغز است، معمولا برای هر گونه علائم مداوم، بدتر شدن یا علائم جدید، باید در خانه بدقت تحت نظارت قرار گیرد. او همچنین ممکن است نیاز به مراجعه‌های بعدی به پزشک نیز داشته باشد.

پزشک ممکن است زمان مناسب بازگشت به کار، مدرسه یا فعالیت‌های تفریحی را تعیین کند. بهتر است فعالیت‌های فیزیکی و فکری که باعث بدتر شدن اوضاع می‌شوند را محدود کنید تا زمانی که پزشک به شما توصیه کند که ادامه دادنشان مشکلی ندارد. اکثر افراد به تدریج به روال عادی باز می‌گردند.

به طور کلی مواردی که لازم است برای درمان ضربه مغزی خصوصا در مواقعی که شدید است انجام شود عبارت‌اند از:

مراقبت اورژانسی فوری

مراقبت‌ اورژانسی برای ضربه مغزی‌های متوسط تا شدید بر روی مطمئن شدن از این که به اندازه کافی اکسیژن و جریان خون کافی وجود دارد، حفظ فشار خون و جلوگیری از هرگونه آسیب به سر و گردن تمرکز دارد.

افراد دارای صدمات شدید ممکن است آسیب‌های دیگری نیز داشته باشند که باید اصلاح شوند. درمان‌های اضافی در اتاق اورژانس و یا واحد مراقبت‌های ویژه یک بیمارستان بر روی کم کردن آسیب‌های ثانویه به علت التهاب، خونریزی یا کاهش اکسیژن به مغز تمرکز خواهند کرد.

داروها

داروها برای محدود کردن آسیب ثانویه به مغز بلافاصله پس از آسیب ممکن است شامل موارد زیر باشند:

داروهای پیشاب آور

این داروها میزان مایع در بافت را کاهش می‌دهند و میزان تولید ادرار را افزایش می‌دهند. داروهای پیشاب‌آور به صورت داخل وریدی به افراد مبتلا به آسیب مغزی داده می‌شود، که به کاهش فشار داخل مغز کمک می‌کند.

داروهای ضد تشنج

افرادی که ضربه مغزی متوسط تا شدید داشته‌اند، در طی هفته اول پس از آسیب در معرض خطر تشنج هستند. ممکن است داروی ضد تشنج در طول هفته اول به منظور جلوگیری از هرگونه آسیب مغزی بیشتر که ممکن است ناشی از تشنج باشد، داده شود. ادامه درمان‌های ضد تشنج تنها در صورت رخ دادن تشنج مورد استفاده قرار می‌گیرند.

داروهای تحریک کننده کما

پزشکان گاهی اوقات از دارو استفاده می‌کنند تا افراد را به طور موقت به حالت کما ببرند، زیرا مغز بی‌هوش نیاز به اکسیژن کمتری برای عملکرد دارد. این امر به ویژه در صورتی که عروق خونی توسط فشار افزایش یافته در مغز فشرده می‌شود و قادر به عرضه مقدار طبیعی مواد مغذی و اکسیژن به سلول‌های مغزی نیستند، مفید است.

جرحی ضربه مغزی

جراحی : جراحی اورژانسی ممکن است برای به حداقل رساندن آسیب اضافی به بافت‌های مغز مورد نیاز باشد. جراحی ممکن است برای اصلاح مشکلات زیر مورد استفاده قرار گیرد:

از بین بردن خون لخته شده (هماتوم) : خونریزی خارج یا داخل مغز می‌تواند منجر به مجموعه خون لخته شده (هماتوم) شود که باعث فشار بر مغز و آسیب رساندن به بافت مغزی می‌شود.

تعمیر شکستگی‌های جمجمه : ممکن است جراحی برای تعمیر شکستگی‌های شدید جمجمه یا برای حذف قطعات جمجمه در مغز مورد نیاز باشد.

خونریزی در مغز : آسیب‌های سر که منجر به خونریزی در مغز می‌شوند، ممکن است نیاز به جراحی برای متوقف کردن خونریزی داشته باشند.

باز کردن یک روزنه در جمجمه : جراحی ممکن است برای کاهش فشار داخل جمجمه با تخلیه مایع مغزی نخاعی جمع شده یا ایجاد یک روزنه در جمجمه به منظور ایجاد فضاهای بیشتر برای بافت‌های متورم، مورد استفاده قرار گیرد.

توانبخشی : اکثر افرادی که دچار آسیب قابل توجه مغزی شده‌اند نیاز به توانبخشی دارند. آنها ممکن است نیاز به دوباره یاد گرفتن مهارت‌های پایه مانند راه رفتن و صحبت کردن داشته باشند. هدف، بهبود بخشیدن توانایی‌های خود برای انجام فعالیت‌های روزانه است.

درمان معمولا در بیمارستان آغاز می‌شود و در بخش توانبخشی بستری، یک مرکز درمان مسکونی یا از طریق خدمات سرپایی ادامه می‌یابد. نوع و مدت زمان توانبخشی بسته به شدت آسیب مغزی و اینکه چه بخشی از مغز مجروح شده است، برای همه متفاوت است.

سطح هوشیاری در ضربه مغزی

از دست دادن هوشیاری یک نتیجه مشترک اما هشدار دهنده آسیب ضربه‌ای مغز است. قربانیان آسیب ضربه‌ای مغز ممکن است برای چند دقیقه، هفته‌ها و یا همیشه هوشیاری خود را از دست بدهند. پزشکان برای کمک به تعیین میزان آسیب ضربه‌ای مغز و احتمال دوباره به دست آوردن هوشیاری، یک قربانی آسیب ضربه‌ای مغز را به یکی از شش حالت غیرطبیعی هوشیاری طبقه‌بندی می‌کنند: گیجی، کما، وضعیت نباتی، حالت نباتی پایدار، سندرم قفل شدگی، و مرگ مغزی که به طور مختصر عبارت‌اند از:

گیجی

گیجی حالت مثل خواب طولانی زیاد است که فرد می‌تواند از آن تنها با صدای بلند یا درد شدید بیدار شود. آسیب ضربه‌ای مغز می‌تواند به نواحی اصلی مغز که هوشیاری را کنترل می‌کند آسیب بزند. هرگونه خونریزی یا انباشتگی خون باعث فشار بر این نواحی شدع و موجب آسیب بیشتر می‌شود.

کما

کما یک حالت عمیق بیهوشی است که در آن فرد نمی‌تواند با درد و یا تحریک شدید بیدار شود. جالب اینجاست که فردی که در کما است همیشه خواب یا خموش نیست. گاهی اوقات یک شخص می‌تواند صحبت کند و یا عملکردهای دیگری را انجام دهد که به نظر می‌رسد اقدامات آگاهانه هستند، اما نیستند.

حالت نباتی

قربانیان آسیب ضربه‌ای مغز در حالت نباتی بیهوش و ناآگاه از اطراف خود هستند. آنها ممکن است مدت کوتاهی از هشیاری را ادامه دهند و ممکن است حرکت کنند، ناله کنند یا پاسخ‌های واکنش نشان دهند. حالت نباتی می‌تواند ناشی از آسیب به بخش‌هایی از مغز باشد که تفکر، حافظه، هوشیاری و گفتار (نیمکره مغزی) را کنترل می‌کنند.

حالت نباتی پایدار

حالت نباتی که بیش از ۳۰ روز طول بکشد با عنوان حالت نباتی پایدار شناخته می‌شود. بهبودی از حالت نباتی پایدار بستگی به میزان آسیب مغزی و سن فرد دارد. به طور معمول، افراد جوانتر شانس بهبودی بیشتری نسبت به افراد مسن دارند. بزرگسالان در حدود ۵۰ درصد احتمال بهبودی دارند، در حالی که کودکان در حدود ۶۰ درصد احتمال بهبودی دارند.

سندرم قفل شدگی

سندرم قفل شدگی به طور استثنائی یک حالت خسته کننده هوشیاری برای یک قربانی است. به علت فلج کل بدن، فرد نمی‌تواند ارتباط برقرار کند یا حرکت کند، اما آگاه و بیدار است. برخلاف حالت نیاتی پایدار که در آن تنها قسمتهای بالای مغز آسیب دیده‌اند، سندرم قفل شدگی در اثر آسیب به بخش‌های پایین‌تر مغز که حرکت و تحرک را کنترل می‌کند ایجاد می‌شود. فکر، احساسات، و حافظه دست نخورده هستند.

اکثر بیماران مبتلا به سندرم قفل شدگی می‌توانند با چشمک زدن با چشم‌هایشان ارتباط برقرار کنند. برخی افراد توانایی حرکت برخی عضلات صورت را نیز دارند. اکثر بیماران مبتلا به سندرم قفل شدگی کنترل محرک را دوباره به دست نمی‌آورند.

مرگ مغزی

حالت مرگ مغزی نشان دهنده فقدان عملکرد مغز است. قبل از اینکه تجهیزات مراقبتی اختراع شوند بدن به محض مرگ مغزی می‌مرد. مرگ مغزی غیر قابل برگشت است. فرد مبتلا به مرگ مغزی دارای هیچگونه فعالیت الکتریکی نیست و هیچ شواهد بالینی از عملکرد مغز در معاینه فیزیکی ندارد، بدون پاسخ به درد، فاقد واکنش‌های عصب جمجمه‌ای و بدون تنفس خود به خودی است.

سوالات متداول در مورد ترومای مغز

سوالات متداول در مورد ترومای مغز

چند مورد از سوال‌هایی که در این زمینه زیاد مطرح می‌شوند عبارت‌اند از:

آیا کمربند ایمنی و کیسه‌های هوا از آسیب مغزی جلوگیری می‌کنند؟

کمربند ایمنی و کیسه‌های هوا با کاهش شدت آسیب زندگی را نجات می‌دهند. تمام وسایل ایمنی (یعنی کلاه ایمنی، کمربند ایمنی، کیسه‌های هوا و غیره) برای افزایش ایمنی و جلوگیری از آسیب در وسایل نقلیه موتوری، دوچرخه و حوادث ورزشی حیاتی هستند. به علت استفاده از دستگاه‌های ایمنی، افراد بیشتری از حوادثی که ممکن است موجب مرگ و میر شوند، زنده ماندند. این افزایش بقاء باعث افزایش تعداد افراد مبتلا به آسیب شدید مغزی شده است. علاوه بر سیستم‌های پیشرفته ایمنی، افزایش قابل ملاحظه‌ای در تکنولوژی موجود در اورژانس و پزشکی جراحی مغز و اعصاب نیز موجب کاهش تعداد مرگ و میر ناشی از آسیب مغزی شده است.

افزایش آگاهی ایمنی و تمرین درایت خوب نیز مهم هستند. رانندگی در حالی که تحت تاثیر مواد مخدر یا الکل یا حتی برخی از داروهای تجویزی هستید، احتمال حوادث را افزایش می‌دهد. ما باید از طریق برنامه‌های آگاهی رسانی ایمنی از آسیب‌های مغزی جلوگیری کنیم.

چقدر یک فرد می‌تواند از آسیب شدید مغزی بهبود یابد؟

این بستگی به نواحی‌ای از مغز که آسیب دیده‌اند و میزان آسیب دارد. پنجره‌ای از زمان پس از آسیب وجود دارد که دوره بازیابی خود به خود نامیده می‌شود. این زمانی است که مغز تلاش می‌کند که یاخته‌های عصبی کبود شده را بازیابی و تعمیر کند. این روند هفته‌ها طول می‌کشد و ممکن است برای ماه‌ها پس از زمان آسیب ادامه داشته باشد.

توانبخشی به مغز کمک می‌کند تا مجددا عصب‌های دیگر را به منظور جایگزین آنهایی که مرده‌اند تحریک کند و شبکه کنترل ارتباطی بین یاخته‌های عصبی را دوباره طراحی کند. اغلب افراد باید مهارت‌های فیزیکی و مهارت‌های عملکردی را دوباره یاد بگیرید. از طریق توانبخشی، فرد همچنین یاد می‌گیرد که از استراتژی‌های انطباقی استفاده کند و مهارت‌هایی را برای حل مسائلی که در بهبودی‌شان تجربه می‌کنند مورد استفاده قرار دهد.

مداخله درمانی باید به محض اینکه فرد از نظر پزشکی پایدار شد آغاز شود. فرآیند بهبودی تنها می‌تواند به صورت انحصاری به دلیل پیچیدگی مغز و توانایی آن برای ادامه بازیابی در طول زمان اندازه‌گیری شود. بازگشت مهارت‌های کاربردی برای سال‌ها پس از آسیب ادامه دارد.

چه اتفاقی برای کودکان مبتلا به آسیب شدید مغزی رخ می‌دهد؟

کودکان مبتلا به آسیب شدید مغزی دارای مزیت جوانی هستند. کودکان می‌توانند مغزهای خود را به منظور جایگزینی عملکردهای از دست رفته راحت‌تر از آنچه بزرگسالان می‌توانند با آسیب یکسان انجام دهند تعلیم دهند. با این حال، آسیب مغزی برای کودکان می‌تواند بسیاری از مشکلات شناختی یا یادگیری را ایجاد کند.

علاوه بر این، مشکلات روانشناختی و رفتاری ممکن است بر ورود مجدد به مدرسه و بازگشت به خانواده و همسالان تأثیر بگذارد. بسیاری از کودکان نیاز به توانبخشی دارند که برای رسیدن به موفقیت در محیط مدرسه توسعه می‌یابد. کودکان سالها پس از آسیب دیدگی ممکن است مشکلات ناشی از آسیب مغزی خود را تجربه کنند. در برخی موارد، آسیب اولیه از دست رفته یا نادیده گرفته شده است که می تواند علت تشخیص و درمان نامناسب باشد، مگر اینکه اثرات دراز مدت آسیب اولیه مورد توجه قرار گیرند.

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.